Koronavirus se vrací v plné síle. Zneklidňující je struktura nakažených

Domácí 06. října 2021 | 08:57 — Ilona Cílková
Epidemie zrychluje a množství nakažených poprvé od května přesáhlo tisícovku. V úterý laboratoře odhalily 1 108 nakažených. Je to nejvyšší nárůst od 18. května, tehdy testy potvrdily přes tisíc nakažených naposledy.
Počet nově potvrzených případů koronaviru roste od konce prázdnin / Depositphotos

Počet nově potvrzených případů koronaviru roste od konce prázdnin. Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky může být na konci října při podobné rychlosti šíření epidemie kolem 2 000 nových případů prokázané nákazy koronavirem denně. Zůstanou proto stávající protiepidemická opatření, neplánuje jejich zpřísnění ani rozvolnění.

Podle predikcí Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) může být při podobné rychlosti šíření epidemie na konci října kolem 2000 nových případů prokázané nákazy koronavirem denně. V úterý to řekl ředitel ústav Ladislav Dušek. Naopak ministr zdravotnictví Adam Vojtěch novinářům řekl, že nárůst nových případů je pozvolný. Zůstanou proto stávající protiepidemická opatření. „Nárůst není zdaleka tak výrazný v rámci hospitalizací. Je to jednoznačně výsledek vakcinace,“ doplnil ministr. V současné době v nich je kolem 200 pacientů a 53 na jednotkách intenzivní péče. Modely ústavu odhadují, že na konci měsíce to může být celkově asi 500 pacientů.

Důležitá je ale struktura nově nakažených lidí. Pokud by to bylo jako teď, kdy významnou část tvoří velmi mladí ve věku šest až 19 let, nehrozilo by zahlcení nemocnic a omezení ostatní péče. Podle Duška ale přibývá nakažených i mezi staršími věkovými skupinami včetně seniorů. Velkou část z nich ale chrání před závažným průběhem očkování.

Přibývá podle něj i případů, kdy se nákaza objeví u lidí s dokončeným očkováním. Tvoří zhruba 20 až 25 procent případů nových nákaz. Lidé, kteří jsou očkovaní, ale méně často chodí na testy, nemusí je na rozdíl od neočkovaných podstupovat kvůli návštěvě kulturních či sportovních akcí nebo cestování. Obvykle ho podstupují jen kvůli příznakům nebo kontaktu s nakaženým.

Kromě realistického scénáře pracuje ÚZIS s optimistickou a pesimistickou variantou. Optimistický scénář by vyžadoval zvýšení proočkovanosti populace až na 80 procent, pesimistický modeluje vznik nové varianty koronaviru, na kterou by očkování tolik nezabíralo.

Proti loňskému podzimu jsou počty nově nakažených i hospitalizovaných výrazně nižší. Na začátku října 2020 bylo za týden přes 150 nových případů na 100 tisíc obyvatel, letos je to 40. Loni bylo v nemocnicích najednou kolem 1150 osob, letos kolem 200. Současné reprodukční číslo je 1,3. Pokud by se zvýšilo na 1,4 mohlo by být 2000 nových případů denně už v polovině října a na konci měsíce přes 5600. Superimunita proti covidu ochrání i před budoucími mutacemi. Vědci odhalili, kdo a jak jí může dosáhnout.

Zdroj: uzis.cz, koronavirus.mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu