Uděláme všechno proto, aby se ODS nedostala do vlády, říká Maláčová a prozradila, z čeho má opravdu strach

Domácí 19. září 2021 | 13:32 — Ilona Cílková
Necelé tři týdny do voleb přituhují hádky politiků. Ve studiu CNN Prima NEWS se přeli především o tom, kdo s kým bude po volbách vládnout. Přišla řeč také na aktuální výrok šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky, který tvrdil, že lidovci nebudou v žádné vládě, která prosadí manželství pro všechny.
Další 3 fotografie v galerii
Uděláme všechno proto, aby se ODS nedostala do vlády / Foto: ČSSD

Ve studiu se střetly ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD a šéfka TOP 09 a kandidátka koalice SPOLU Markéta Pekarová Adamová. Třetím hostem byl šéf SPD Tomio Okamura, který prozradil, za jakých podmínek by šlo hnutí SPD do vlády.

„Uděláme všechno proto, aby se ODS nedostala do vlády," řekla ve studiu Jana Maláčová a prozradila, čeho se nejvíce bojí. „Mám největší strach z toho, že do vlády přijde ODS, že se tu začne škrtat, že se tu začne privatizovat." Podle Maláčové již sbližování mezi ODS a ANO nastalo. „Pan Babiš na ODS v předvolebním souboji vůbec neútočí, to je signál, že se něco takového chystá," je přesvědčena Maláčová.

Proti jejím výrokům se ohradila šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Vy tady strašíte lidi, to si nechte do pohádek strašidlům," „Chystáme úspory na straně výdajů, ale nechystáme škrty a privatizaci. Mohu deklarovat za celou koalici spolu, že žádné námluvy, s hnutím ANO, se kterým jste ve vládě osm let, nechystáme," vyvracela slova Maláčové šéfka TOP 09.

Předseda SPD by chtěl být ve vládě, ale má výhrady k osobě premiéra Babiše. „Chceme být ve vládě, protože ze Sněmovny vím, že pouze ve vládě můžeme prosazovat náš program, který jsme voličům slíbili. Budeme jednat i s hnutím ANO. Myslíme ale, že nemá cenu, aby byl příštím premiérem Andreje Babiš," reagoval šéf hnutí SPD Tomio Okamura, podle kterého je hlavní překážkou Babiše jako premiéra jeho trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. SPD ale nechce vyjednávat s Piráty.

Ve studiu přišla řeč také na aktuální výrok šéfa KDU-ČSL Mariana Jurečky, který nejdříve tvrdil, že lidovci nebudou v žádné vládě, která prosadí manželství pro všechny. Během soboty ale svá slova korigoval. „Nejsou to názorové rozpory, myslím, že to bylo jen nešťastné vyjádření pana Jurečky," uvedla Pekarová Adamová s tím, že strany koalice budou mít v případě schvalování tohoto zákona volné hlasování. S Jurečkou si prý v koalici Spolu jeho výrok vysvětlovali. Podle ní ale toto téma není hlavním tématem těchto voleb. To je rozkrádání, zdražování. 

Diskutující se dotkli i tématu růstu mezd ve veřejné sféře. Sociální demokracie trvá na na zvýšení o šest procent. Hnutí ANO to původně odmítalo, nakonec se ale ministři pod vlivem premiéra Babiše dohodli na kompromisu a  ministryně financí Alena Schillerová má připravit kompromis navýšení platů o 3,5 procenta. Sociální demokraté původně požadovali plošné přidání všem o 3000 korun.

„Musíme se dohodnout do konce září," připomenula Maláčová, že usnesení o mzdách je součástí návrhu státního rozpočtu, který musí vláda odevzdat Sněmovně nejpozději 30. září. O pevné částce, která by přilepšila hlavně nízkopříjmovým skupinám, chce Maláčová ještě jednat. S odbory bude o mzdách vyjednávat premiér Andrej Babiš v pondělí ráno.

Podle ekonomů ale takové přidávání není žádoucí, ani udržitelné. Mzdy v Česku rostly po očištění o inflaci během něj rostly meziročně nejvýrazněji minimálně od roku 1997, konkrétně o 8,2 procenta. V soukromé sféře mzdy stoupaly ani ne polovičním tempem.

Stav, kdy výdělky ve veřejné sféře rostou dvojnásobným tempem oproti sféře soukromé, v níž dokonce někde i klesají, je zvláště v době těsně po prudkém ekonomickém propadu zcela neudržitelný. Fakticky se totiž platy ve veřejné sféře platí z daní sféry soukromé, nebo z dluhu, což jsou ovšem jen budoucí daně sféry soukromé. Pokud v něčem takovém chtějí politici pokračovat, měli by nejprve ozřejmit, kdy v hospodaření státu najdou pro takové navýšení odpovídající úspory. Do dluhu nelze sahat věčně. Dluh jsou jen budoucí daně. Babiš tvrdě zaútočil na obě koalice. Upekly jste podvod na voličích, říká premiér.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu