Stop migrantům. Británie předkládá nový návrh, jak se vypořádat s uprchlíky

Domácí 09. září 2021 | 11:59 — Ilona Cílková
Británie hodlá vracet lodě s ilegálními migranty přeplouvající Lamanšský průliv zpět do Francie. Londýn tak vyvíjí tlak na Paříž, aby lépe bránila pašeráckým lodím proplout přes La Manche. Země se stále nemohou shodnout na tom, jak se vypořádat s narůstajícím počtem běženců.
Další 3 fotografie v galerii
Podle britského ministerstva vnitra letos na malých plavidlech připlulo přes třináct tisíc lidí / Depositphotos

Podle britského ministerstva vnitra letos na malých plavidlech přeplulo kanál La Manche, jenž je jednou z tepen námořní dopravy, přes třináct tisíc lidí, přičemž za uplynulé dva dny to bylo přes tisíc. Britská ministryně vnitra Priti Patelová teď vyzvala k přepsání námořního práva. Francie se proti změně postavila.

Britská pobřežní stráž podle současných pravidel musí doprovázet zachycené čluny s migranty až k britskému pobřeží. Francouzské lodě naopak tak musí učinit jen v případě, že člun požádá o záchranu. Patelová chce docílit změny námořního zákona, aby Britové mohli čluny v Lamanšském průlivu rovnou zadržet a vrátit do francouzských teritoriálních vod. Francouze pak upozorní o přítomnosti plavidla, které potřebuje zachránit.

Operační detaily zatím nejsou známy, zdroje z vlády ale uvádí, že nová taktika bude fungovat jen v omezeném právním rámci. Kapitáni britských lodí, kteří se ji rozhodnou použít, budou muset splnit několik podmínek. Člunu s běženci nesmí hrozit nebezpečí potopení se, nesmí být přeplněn a musí být schopen se vrátit na francouzské pobřeží.

Priti Patelová se ve středu sešla s francouzským protějškem Géraldem Darmaninem, na postupu se ale nedohodli. Darmanin v dopise varoval, že vracet plavidla zpět k francouzským břehům by bylo nebezpečné. Zdůraznil také, že chránit lidské životy na moři musí mít přednost před zvažováním národnosti, statutu nebo migrační politikou. Londýn francouzský ministr varoval, že plánovaná taktika by měla negativní dopad na vzájemnou spolupráci obou zemí.

„Kooperace našich sil na pobřeží funguje dobře a je efektivní. Nevyžaduje nové postupy, jak navrhujete," konstatoval Darmanin. „Jasně jsem řekla, že dosažení výsledků a zastavení člunů jsou pro britské občany naprostými prioritami," podotkla Patelová.

V červenci se Francie s Británií dohodly na tom, že na strážení Lamanšského průlivu poskytnou více policistů a investovat hodlají do detenčního centra. Francouzští policisté zabavují čluny, tvrdí ale, že nedokáží nebezpečným cestám přes kanál zamezit zcela.

Charitativní organizace apelují na britské ministerstvo vnitra, aby přistoupilo k „humánnějším a odpovědnějším“ krokům vůči uprchlíkům. Britská pobočka Amnesty International zdůraznila, že běženci mají právo ucházet se v Británii o azyl a nebezpečné cesty přes La Manche za pomoci pašeráků podnikají pouze proto, že neexistují legální alternativy. Můžeme čekat novou vlnu migrantů. Bude ale překvapivé, odkud k nám přijde, říká expert na islám.

Zdroj: times.co.uk, ct24ceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu