Studie ukázala znepokojivá fakta o koronaviru

Domácí 20. srpna 2021 | 10:50 — Ilona Cílková
Očkovaní lidé nakažení variantou delta mohou přenášet koronavirus stejně snadno jako ti bez vakcinace. Vychází to z předběžné analýzy dat, kterou provedla britská vládní zdravotní agentura Public Health England (PHE).
Další 3 fotografie v galerii
Dosáhnout kolektivní imunity bude podle vědců velmi těžké / Depositphotos

S podobnými poznatky přišlo i americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Výzkum provedený na stovce případů podle agentury naznačil, že při infekci deltou je výskyt viru v dýchacích cestách očkovaných a neočkovaných k nerozeznání.

Vysoce nakažlivá varianta delta je nyní nejrozšířenější variantou koronaviru na světě. Vakcíny proti covidu se dosud prokázaly jako účinná ochrana proti těžkému průběhu nemoci či úmrtí, obzvlášť po dokončení vakcinace. Vědci však dosud nemají dostatečná data na to, aby určili, zda očkovaní lidé mohou nemocí nakazit i ostatní. „Některé prvotní poznatky naznačují, že úroveň viru u těch, kteří se nakazí deltou a zároveň už jsou naočkovaní, může být stejná jako u úroveň zjištěná u lidí bez vakcinace," píše PHE v prohlášení. „Z toho můžeme vyvodit závěry ohledně nakažlivostí lidí, ať už jsou očkovaní, nebo nejsou. Nicméně jde o předběžnou analýzu. Abychom potvrdili, zda to tak opravdu je, je potřeba dalších cílených studií," uvádí PHE.

Z výzkumů tak vyplývá, že kolektivní imunita se při výskytu varianty delta stává takřka nedosažitelnou. U plně očkovaných lidí je sice stále pravděpodobnost nakažení o 82 % nižší, avšak studie provedené ukazují, že pokud se nakazí, mohou být šiřiteli viru stejně jako neočkované osoby. Přestože u plně očkovaných osob je pravděpodobnost nákazy výrazně nižší, ti, kteří covid dostanou, mají podobnou virovou zátěž jako neočkovaní. To znamená, že nakažení lidé vylučují při kašli nebo kýchnutí stejné množství viru bez ohledu na to, zda byli očkováni.

Odborníci uvedli, že ve světle těchto nových zjištění dává podání posilující dávky vakcíny ještě větší smysl než dříve. Studie zdůraznila, že dvě dávky jsou i nadále pozoruhodně účinné při prevenci úmrtí a hospitalizace. Uvedla rovněž, že přestože virová zátěž může u očkovaných a neočkovaných osob dosahovat podobných maximálních hodnot, je podle vědců možné, že očkovaní lidé se infekce zbaví rychleji. Mikrobiolog z univerzity v Readingu uvedl, že na základě nových dat máme o to větší důvod urychlit podání posilovací dávky vakcíny u ohrožených jedinců, jak se tomu již děje například v Izraeli. Protilátky proti covidu může mít v Česku až polovina lidí, ukazuje studie.

Zdroj: cdc.gov, reuters.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu