Nemocnice v Zambii získala od Česka vybavení za miliony korun

Zahraniční 12. srpna 2021 | 14:52 — Helena Malá
České firmy se podílely na vybavení nemocnice v Zambii. Dodávka lůžek, nábytku a dalšího vybavení z produkce významně posílila kapacity největšího zdravotnického zařízení v zemi v době dosud největšího náporu onemocnění covid-19.
Česká republika dodala do Zambie nové vybavení pro jednotku intenzivní péče / Velvyslanectví ČR v Lusace

Česká republika dodala do Zambie nové vybavení pro jednotku intenzivní péče největší nemocnice ve státě – University Teaching Hospital v hlavním městě Lusace. Slavnostní předání se uskutečnilo na konci července, Českou republiku na ceremoniálu zastupoval velvyslanec v Zambii Radek Rubeš.

Dodávka zahrnovala dvacet pět multifunkčních nemocničních lůžek určených pro jednotky intenzivní péče, stolky a skříňky, čtyři elektrochirurgické přístroje, osm UV desinfikátorů a zdravotnický nábytek od několika významných českých firem. Celková hodnota vybavení činila bezmála deset milionů korun a byla financována prostřednictvím České rozvojové agentury v rámci programu vlády České republiky na pomoc zemím zasaženým pandemií covid-19.

Zambie je jednou z prioritních zemí zahraniční rozvojové spolupráce ČR a Česká republika zde již v minulosti podpořila řadu projektů na zlepšení lékařské péče. V reakci na vypuknutí pandemie covid-19 poskytla Zambii další mimořádnou humanitární pomoc zaměřenou na prevenci šíření koronaviru a zvyšování odolnosti vůči této epidemii.

Zdroj: Moderní ekonomická diplomacie MZV ČR.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu