Nová verze o původu koronaviru nabírá na síle. Čína se brání dalšímu vyšetřování

Domácí 23. července 2021 | 08:49 — Ilona Cílková
Světová zdravotnická organizace požaduje audit čínských laboratoří a vyšetřování trhů se zvířaty v okolí Wu-chanu. Peking ovšem rozhořčilo, že plán obsahuje i hypotézu, podle níž mohl virus SARS-CoV-2 uniknout z čínské laboratoře.
Další 3 fotografie v galerii
Čína se brání dalšímu vyšetřování k původu koronaviru / Depositphotos

Čína ve čtvrtek prohlásila, že návrh Světové zdravotnické organizace (WHO) auditovat čínské laboratoře v rámci vyšetřování vzniku nového koronaviru ukazuje "neúctu" a "aroganci vůči vědě". Minulý týden zmíněný orgán OSN oznámil, že druhá fáze mezinárodního šetření by měla zahrnovat audity čínských laboratoří. Došlo k tomu po sílícím tlaku USA na vyšetřování biologické laboratoře ve Wu-chanu.

Návrh předložený šéfem WHO Tedrosem Adhanomem Ghebreyesiem zahrnuje audit relevantních laboratoří a výzkumných institucí operujících v oblasti původních lidských případů identifikovaných v prosinci 2019 v čínském městě Wu-chanu. Ghebreyesus v této souvislosti uznal, že bylo předčasné vyloučit možnou spojitost mezi pandemií covidu-19 a únikem viru z laboratoře. „Žádáme Čínu, aby byla transparentní, otevřená a spolupracovala, zejména co se týče primárních dat týkajících se začátku pandemie, o něž jsme požádali," dodal Ghebreyesus.

Verze, podle níž virus unikla z laboratoře, byla dlouho vysmívána jako konspirační teorie, teď však nabírá na síle. Peking opakovaně trvá na tom, že únik z laboratoře by byl "mimořádně nepravděpodobný" a odvolává se na závěry čínské mise WHO z ledna. Současně s tím čínští představitelé a média prosazují alternativní teorii, podle níž virus mohl uniknout z americké vojenské výzkumné laboratoře ve Fort Detricku ve státě Maryland. Přední čínští představitelé také posilují teorie, podle nichž virus mohl pocházet z importovaného mraženého jídla.

Ředitel čínské výzkumné laboratoře se bouřil poté, co Světová zdravotnická organizace poukázala na fakt, že k rozšíření viru mohlo dojít kvůli pochybení výzkumníků a zaměstnanců laboratoře, kteří podle organizace možná nedodrželi nařízené protokoly. Podle ředitele Yuana Zhiminga nedošlo k žádnému úniku viru či nákaze jednoho z pracovníků od doby otevření laboratoře v roce 2018. Postavil se tak i proti jedné z hlavních vyšetřovaných teorií, která pracuje s myšlenkou, že byl virus vytvořen člověkem. „Žádný takový člověkem vytvořený virus neexistuje," prohlásil.

Klíčovou částí teorie o úniku viru z laboratoře je rozhodnutí wu-chanského institutu stáhnout z webu databáze genových sekvencí a vzorků, k němuž došlo v roce 2019.

Na původu koronaviru se zatím odborníci neshodli. Většina vědců se domnívá, že se vyvinul u netopýrů. Ale jak se přenesl na člověka, případně jestli to bylo prostřednictvím nějakého dalšího zvířete, anebo nějakým jiným způsobem, zatím není jasné. První případy nákazy se objevily ve městě Wu-chan v centrální části Číny v prosinci 2019. I po roce si stojí za svým názorem. Soňa Peková a o třaskavém tématu současných dnů.

Zdroj: france24.com, who.int.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu