Požadavek EK o střetu zájmů není mířen na Babiše, tvrdí Havlíček

Domácí 20. července 2021 | 15:24 — Ilona Cílková
Česko získalo doporučení EK pro přístup k penězům z mimořádného unijního fondu na oživení ekonomiky. Požadavek šéfky Komise Ursuly von der Leyenové, aby země zlepšila mechanismy na řešení a prevenci vzniku střetu zájmů, nemá nic společného s diskutovaným střetem zájmů premiéra Andreje Babiše. Myslí si to vicepremiér Karel Havlíček.
Další 3 fotografie v galerii
Požadavek Ursuly von der Leyenové nemá nic společného s diskutovaným střetem zájmů Andreje Babiše / Depositphotos

Evropská komise schválila český národní plán obnovy, který zemi otevře cestu ke 180 miliardám korun dotací z mimořádného krizového fondu Evropské unie. Plán podle Komise splňuje stanovená ekologická či digitální kritéria. EK ale v souvislosti s čerpáním dotací zmínila podmínku. Tuzemské úřady budou muset zabránit možnému střetu zájmů, aby mohla země inkasovat všechny peníze.

O střetu zájmů se hovoří v souvislosti s premiérem Andrejem Babišem a Evropský parlament jej před časem odsoudil v rezoluci. Kapitola plánu obnovy o kontrole a auditu se nicméně neváže na konkrétní osobu nebo případ, uvedla státní tajemnice pro evropské záležitosti Milena Hrdinková.

„Nemáme žádnou obavu, že bychom peníze nakonec nedostali. Kdyby zde byl střet zájmů, tak se národní plán obnovy neodsouhlasil," uvedl k tématu ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček pro Český rozhlas. Česká republika je podle něj jednou z těch zemí, jimž byl plán odsouhlasen bez větších potíží. „Výhrady nemíří na pana premiéra, ale obecně na to, aby všechny projekty, které se budou posuzovat, byly posuzovány i s ohledem na případný střet zájmů. A já si myslím, že je to naprosto v pořádku," uvedl ministr.

Podle něj je požadavek na zlepšení prevence v této oblasti jen jednou z více než stovky podmínek. Problematické vlastnictví koncernu Agrofert, které Evropská komise dlouhodobě kritizuje, nemá s národním plánem obnovy nic společného, myslí si Havlíček.

U Agrofertu to podle Havlíčka není o tom, že se má někdo takzvaně odhalit. Agrofert je známá firma a řeší se, jestli podstupovat podle českých, nebo evropských zákonů. Tady je to trošku jiný problém. Evropská komise říká: „Měli byste zavčas odhalovat, jestli jsou vůbec nějací ústavní činitelé, kteří mají přímý nebo nepřímý vliv na některé firmy a prokázat nám to svými metodami." Jak Havlíček uvedl, v případě národního plánu obnovy se dokonce podařilo politický vliv odblokovat. „Je to úspěšný projekt, dostali jsme za něj pochvalu," shrnul vicepremiér.

Sám Babiš tvrdí, že střet zájmů nemá a že dodržuje české zákony. „Já můžu jenom říct, že evropské peníze se v České republice rozdělují transparentně, nejsou žádné systémové chyby. Od momentu, kdy jsem vstoupil do vlády, tak nemám pocit, že bychom měli nějaký systémový problém," uvedl ke spornému tématu premiér. Jsem nejúspěšnější ministr financí v historii Česka. Do Sněmovny kandiduji naposledy, píše Babiš.

Zdroj: mpo.cz, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu