Lhůta mezi dvěma dávkami očkování proti nemoci covid-19 se mění. Vakcinologové se však neshodují, co je správně

Domácí 17. července 2021 | 06:02 — Zuzana Procházková
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch potvrdil další změnu v rámci očkování proti nemoci covid-19. Nově registrovaným osobám k očkování se od čtvrtka 15. července zkracuje odstup mezi dvěma dávkami vakcíny na 21 dní. Odborníci jsou však v této problematice nejednotní.
Další 3 fotografie v galerii
Zkracuje se doba mezi dvěma dávkami očkování proti covid-19. Není to ale pro každého. / Depositphotos

Po pondělním jednání kabinetu informoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že se nově zkracuje doba mezi dvěma vakcínami na 21 dní místo dosavadních 34 dní. Tato změna se však dotkne jen těch, kteří jsou nově zaregistrováni k očkovaní a nemají ještě zarezervovaný termín. V opačném případě, stejně tak jako u lidí, kteří už mají první dávku očkování, není možné termín změnit.

Změna se však týká pouze té nejčastěji podávané vakcíny Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech. Co se týká vakcíny od společnosti Moderna, zde zůstává rozestup mezi dvěma dávkami až 35 dní. V případě AstraZenecy se druhá dávka stále aplikuje po 90 dnech.

V rámci očkování dětí jsou však výjimky. „U dětí ve věku 12 až 15 let i těch, které už mají za sebou první dávku, se jim bude zkracovat termín automaticky na 21 dní. Cílem je, abychom měli v této populaci co největší proočkovanost, zejména před začátkem školního roku,“ doplnil ministr zdravotnictví.

Bezinfekčnost dětí do 1. září

V případě, že by se pravidla pro očkování dětí nepozměnila, a tedy by byl rozestup mezi dvěma dávkami stále 34 dní a bezinfekčnost dva týdny od druhé dávky vakcíny, tak by do začátku školního roku stihly získat bezinfekčnost jen děti naočkované první dávkou do středy 14. července. Díky novým pravidlům a zkrácení lhůty mezi dávkami očkování získají do 1. září bezinfekčnost i děti, které byly poprvé naočkovány 28. července.

Děti, které nezískají při nástupu do školy bezinfekčnost, tedy nebudou mít 14 dní od druhé dávky vakcíny, se budou muset nechat během nástupu do školy celkem třikrát otestovat. Zatím se plánují termíny testování 1., 6. a 9. září. Pokud rodiče nebudou s tímto testováním souhlasit, děti budou muset nosit roušku či respirátor, a to po celou dobu výuky. V opačném případě se nesmí prezenční výuky zúčastnit.

Změna termínu pro rodiče dětí ve věku 12 až 15 let

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová doplnila, že rodiče, kteří mají děti ve věku 12 až 15 let, si budou moci stejně tak pozměnit termín očkování, i pokud už jsou zaregistrovaní nebo naočkování první dávkou vakcíny. Učinit tak mohou prostřednictvím SMS, která jim automaticky přijde, nebo na lince 1221.

Názory odborníků se rozcházejí

Na celou problematiku zkracování lhůty mezi očkováním proti nemoci covid-19 se však neshodují odborníci. Dle epidemiologa Petra Smejkala, který je také předsedou Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES), je zkrácení doby mezi dávkami vhodným řešením. „Když už má Česko dostatečné množství vakcín, mohlo by díky zkrácení doby mezi jejich aplikací urychlit celé očkování.“

Podobný názor zastává také vakcinolog Marek Petráš, který si myslí, že imunizační programy by měly být flexibilní a odrážet aktuální epidemickou situaci. „Na počátku letošního roku bylo množství dávek velmi omezené. Proto bylo mnohem účelnější pokusit se naočkovat co nejvíce osob alespoň jednou dávkou, a to za cenu prodloužení intervalů v rozsahu tehdejších poznatků.“ Doplňuje také, že právě díky prvotnímu prodloužení intervalu mezi dvěma dávkami se v Česku situace výrazně zlepšila. „Pokud však je již nyní dávek dostatek, lze se vrátit k původním intervalům, aniž by to snížilo rychlost očkování alespoň jednou dávkou,“ uvedl Marek Petráš.

Oproti tomu Jak Beran, vakcinolog a epidemiolog z Hradce Králové, nesouhlasí s Petrem Smejkalem ani s Markem Petrášem. „Intervaly bych nezkracoval, protože delší interval znamená z hlediska imunitního systému lepší ochranu, to ví každý student medicíny,“ tvrdí Jan Beran. Doplnil také, že je aktuální očkovací strategie nesprávná, že je potřeba místo prioritního proočkování mladých doočkovat osoby starší 60 let, kterých zbývá zhruba 700 000. Dále čtěte: Možná nebudete mít ani na bydlení. Stát spustil ePortál, kde zjistíte výši vašeho důchodu.

Zdroj info: cnn.iprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu