Zrušením hrazených testů vysíláme jasný vzkaz, řekl ministr Vojtěch a naznačil, kdy skončí pandemie

Domácí 15. července 2021 | 08:23 — Ilona Cílková
Ministerstvo zdravotnictví od září plánuje ukončit bezplatné preventivní testy na koronavirus. Důvodem je dlouhodobá neudržitelnost financování z veřejného pojištění a také snaha motivovat více lidí k očkování, které je už dnes dobře dostupné každému zájemci.
Další 3 fotografie v galerii
Je tady očkování, říká Ministr Vojtěch / Foto: MZCR.cz

O neudržitelnosti financování bezplatných preventivních testů hovoří zástupci pojišťoven.„Všechny zdravotní pojišťovny řeší náklady na testování, které jsou vysoké a jsou samozřejmě nad rámec běžně hrazených zdravotnických úkonů," uvedl náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny, člen Rady vlády pro zdravotní rizika David Šmehlík pro Český rozhlas. A nastínil i konkrétní čísla: „Měsíčně s náklady za testování pohybují kolem miliardy korun. Není to tak, že bychom se testování bránili, jen vedeme diskusi o těch nákladech." A zdůrazňuje, že dosavadní hrazené testy měly představovat alternativu k nedostupnému očkování. Vakcín je ale už dostatek pro všechny zájemce.

Právě zrušením hrazených testů od září vláda říká, že je tady očkování. „Je to určitý signál, že zkrátka preferujeme očkování jako variantu řešení krize. Pokud se někdo dobrovolně rozhodne, že se nechce nechat očkovat, a potřebuje cestovat, takový test si bude muset uhradit. Není to ale otázka zdravotně indikovaných testů nebo testů ve školách, ty budou hrazeny," uvedl ministr Vojtěch na CNN Prima NEWS. Dále se počítá i s výjimkami pro ty, kteří se z objektivních důvodů očkovat nemohou.

Až na tyto výjimky si nicméně občané České republiky od září budou muset testování hradit. „Nejde ale o indikované testy, ty budou samozřejmě nadále hrazeny z pojištění," ujišťuje ministr s odkazem na testy, ke kterým pacienty posílá přímo lékař. 

Tímto krokem chce tak vláda lidi motivovat k tomu, aby se nechali naočkovat. „Říkáme tím, že je zde očkování a my ho jednoznačně preferujeme jako řešení celé situace. Je na tom všeobecná odborná shoda a lidé by se prostě měli dát naočkovat. Ten, koho se přesvědčit nepodaří, si zkrátka bude muset za test ke vstupu na kulturní akci nebo za účelem cestování hradit sám," dodává ministr.

Jak vidí vývoj pandemie? Podle Vojtěcha musíme počkat do podzimního období, kdy se bude lámat chleba podobně jako vloni. Pokud se ukáže, že se situace nezhoršuje a že virus nenabírá na síle, pak se můžeme bavit o nějakém uvolnění opatření, myslí si ministr. Podle Vojtěcha ale opravdovou tečku za pandemií udělá až Světová zdravotnická organizace (WHO) svým prohlášení, že pandemie skončila. Svět začíná ohrožovat další mutace. Úmrtnost v zemi, kde řádí, je velmi vysoká.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu