Možná nebudete mít ani na bydlení. Stát spustil ePortál, kde zjistíte výši vašeho důchodu

Domácí 12. července 2021 | 11:57 — Zuzana Procházková
Česká správa sociální zabezpečení zahájila na svém ePortálu testovací provoz online služby zvané Informativní důchodová aplikace (IDA). Tato aplikace umožňuje lidem zjistit, kdy budou mít nárok na důchod a jaká bude jeho měsíční výše. Výsledek vás nejspíš zaskočí.
Další 3 fotografie v galerii
Nová Informativní důchodová aplikace vám odhalí výši důchodu / Depositphotos

Online služba Informativní důchodová aplikace je tzv. modernizovanou kalkulačkou na ePortálu ČSSZ, která lidem umožní zjistit, na jak vysoký starobní důchod dosáhnou. Aplikace je určena pro všechny zájemce, nejen lidé před penzí.

Je potřeba připravit se na nejhorší, neboť orientační výše starobního důchodu může být i několinásobně nižší než vaše měsíční výdaje, a to i za předpokladu, že v penzi jsou měsíční výdaje zpravidla nižší než v ekonomicky aktivním věku.

Podle Jany Brodani, který je výkonnou ředitelkou Asociace pro kapitálový trh, jsou chudobou v důchodu ohroženy více ženy než muži. „Je třeba vzít část odpovědnosti do svých rukou a odkládat si peníze bokem.“ řekla v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Podle všech dostupných informací, když se vezme ohled na ekonomickou situaci, zadlužení státu, demografický vývoj, nevyvíjí se situace zrovna příznivě. A je menším veřejným tajemstvím, že na státní penzi se spoléhat nejde.“ doplnila Jana Brodani.

Zjistěte si výši svého důchodu už dnes

Pro zjištění orientační výše vašeho důchodů vám poslouží nově spuštěná služba Informativní důchodová aplikace (IDA), kterou naleznete na ePortálu České správy sociálního zabezpečení. Aktuálně je IDA v testovacím provozu a přihlásíte se do ni jednoduše přes elektronickou identitu (zde můžete použít například bankovní identitu) nebo přes datovou schránku.

Jakmile bude úspěšně provedena identifikace, budete požádáni o vyplnění osobních údajů, jako například rodného čísla a data narození. V případě žen je potřeba vyplnit také údaje o svých dětí. To je ovšem zarážející, ČSSZ by měla vlastnit informace o narozených dětech, neboť na základě nich vyplácí mateřské dávky. K tomu se vyjádřila mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová následovně „Údaj o počtu vychovaných dětí je jedním z údajů, které Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) obvykle ve své evidenci nemá“. Stejně tak na České správě sociálního zabezpečení často chybí údaje o délce a ukončení studia na středních i vysokých školách. „Služba IDA umožní vložit též údaje o posledním roce pojištění, tj. o zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti, neboť ani tyto údaje nemusí dosud ve své evidenci mít.“ doplňuje Jirka Drmolová.

Raději se připravte na to nejhorší

Po identifikaci skrz elektronickou identitu a vyplnění výše popsaných osobních údajů se vám zobrazí konečně výsledek toho, zda už máte odpracováno dostatek na to, abyste získali starobní důchod. V opačném případě vám IDA vypočte, jak dlouhou dobu (s přesností na dny) je potřeba pracovat. Až nakonec se vám zobrazí ta poslední, ale nejdůležitější informace, a to odhadovaná výše důchodu. Možná budete mile překvapeni. Bohužel pro většinu lidí bude číslo odrazem kruté reality, neboť státní důchod možná ani nepokryje náklady na bydlení.

Mluvčí ČSSZ Jitka Drmolová však upřesňuje, že v odhadované výši starobního důchodu nejsou zohledněny budoucí výdělky či vyloučené doby. A tedy, kalkulace se může rok od roku měnit. „S ohledem na právní úpravu důchodového pojištění lze nicméně ve většině případů garantovat, že tato odhadovaná výše starobního důchodu bude minimální hodnotou, kterou bude pojištěnec v budoucnu pobírat.“ Vysvětluje mluvčí ČSSZ. Dále čtete: Nová covidová pravidla: Od pátku 9. července se mění podmínky návratu do ČR ze zahraničí.

Zdroj: eportal.cssz.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu