Nová covidová pravidla: Od pátku 9. července se mění podmínky návratu do ČR ze zahraničí

Domácí 08. července 2021 | 21:13 — Zuzana Procházková
V pátek 9. července se mění některá dosavadní covidová pravidla. Změny přináší velké výhody pro plně očkované osoby, které se již nebudou muset po návratu ze zahraničí testovat. Dále vejdou v platnost nová pravidla týkající se bezinfekčnosti. Na vše se podíváme podrobně.
Další 3 fotografie v galerii
Od pátku se mění podmínky návratu do ČR ze zahraničí / Depositphotos

Nová covidová pravidla se týkají zejména návratu do České republiky ze zahraničí. Zde od pátku 9. července odpadá povinnost testování či karantény pro plně naočkované osoby vracející se ze zahraničí. Tuto informaci uvedl ve čtvrtek 8. července ministr zahraničí Jakub Kulhánek na svém Twitteru. Stejné podmínky platí také pro osoby, které v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19.

Návraty ze zemí s extrémním rizikem nákazy covid-19

Nutné doplnit, že výše uvedené se nevztahuje na návraty do Česka ze zemí s extrémním rizikem nákazy covid-19. Tyto země jsou označeny černou barvou v tzv. cestovatelském semaforu a jedná se o jednu z 5 kategorií zemí dle míry rizika nákazy. Přehled jednotlivých kategorií naleznete na stránkách MZVČR.

Prokázání se certifikátem o plném naočkování či prodělání nemoci covid-19

Dále platí, že plně naočkované osoby se prokážou národním certifikátem o dokončeném očkování. Za plné naočkování je považováno uplynutí 14 dnů od aplikace druhé očkovací látky v případě dvoudávkového schématu či 14 dnů od aplikace první očkovací látky v případě jednodávkového očkovacího schématu. Stejně tak osoby, které prodělaly v posledních 180 dnech nemoc covid-19, se budou muset prokázat certifikátem o prodělané nemoci covid-19.

Návrat ze zelených a oranžových zemí

Pro osoby, které nejsou plně naočkovány ani neprodělaly v posledních 180 dnech nemoc covid-19, platí nutnost otestovat se po návratu ze všech zemí označených zelenou (nízké riziko nákazy) či oranžovou barvou (střední riziko nákazy). Test lze absolvovat maximálně do 5 dní od návratu do České republiky. V případě, že podstoupíte antigenní test, jeho platnost je 48 dní, PCR test je pak platný 72 hodin od odběru.

Návrat z červených a tmavě červených zemí

Pokud se vracíte ze zemí s vysokým rizikem nákazy covid-19 (červená barva) nebo s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená barva) a nejste plně naočkováni nebo jste neprodělali onemocnění covid-19 v posledních 180 dnech, musíte nejdříve 5. den (nejpozději 14. den) od návratu do Česka podstoupit PCR test a do té doby být v karanténě.

Příjezdový formulář platí pro všechny bez výjimek

Pro všechny osoby však platí při návratu ze zahraničí do ČR jedna společná podmínka, a to vyplnění příjezdového formuláře. Ten je k nahlédnutí zde. Formulář putuje do krajské hygienické stanice pro evidenci a kontrolu. Je pravděpodobné, že potvrzení o jeho vyplnění budete ukazovat na hranicích.

Změna v souvislosti s bezinfekčností po aplikaci první dávky vakcíny

Další důležitou změnou, která nabude platnosti 9. července, je pravidlo bezinfekčnosti. Doposud se považovalo za bezinfekčnost 22 a více dnů od uplynutí první dávky vakcíny v případě dvoudávkového očkovacího schématu. To se od pátku ruší.

Za bezinfekční se budou nově uznávat pouze lidé, kterým uplynulo 14 a více dní od aplikace druhé očkovací látky v případě dvoudávkového očkovacího schématu nebo 14 a více dní od první dávky v případě jednodávkového schématu. Stejně tak bude bezinfekčnost uznávána u osob, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19.

Zdroj: mzv.cz, koronavirus.mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu