Nebezpečný experiment, nebo přelomové řešení? Země mění taktiku v boji s koronavirem

Domácí 06. července 2021 | 08:16 — Ilona Cílková
Velká Británie a Singapur radikálně mění přístup ke koronaviru. Obě země plánují zrušit protiepidemická opatření a budou k nemoci přistupovat jako k sezónní chřipce. Británie se ke změně rozhodla i přes rostoucí počty nakažených a Singapur už ani nebude počítat nové případy. Obě země vsadily na ochranu získanou očkováním.
Další 3 fotografie v galerii
Velká Británie se vydává vlastní cestou / Depositphotos

Britský premiér Boris Johnson i přes narůstající počet nakažených potvrdil, že se od 19. července v Anglii zruší zbývající koronavirová omezení. Obyvatelé se tak například budou moci rozhodnout, zda budou na veřejnosti nosit roušky a dodržovat rozestupy. „Chtěli jsme trochu více času, abychom měli důkazy, že naše vakcíny pomohly přerušit souvislost mezi nakaženými a zemřelými," uvedl Johnson na tiskové konferenci. „Je čím dál tím jasnější, že tyto vakcíny jsou opravdu úspěšné, vzhledem k tomu, že většina hospitalizovaných není očkovaná," citují premiéra světové agentury. 

Johnson prohlásil, že je načase skoncovat s „diktátem vlády“ a svěřit lidem odpovědnost za boj s virem. „Pokud bychom nepokračovali nyní, kdy jsme očkovacím programem očividně udělali tolik pro přerušení této vazby… Kdy bychom pokračovali?" vysvětlil premiér. Podle Johnsona by se lidé stále měli mít na pozoru. Opatření pro boj s šířením nákazy navíc může vláda znovu zavést, pokud to bude potřeba. Lidé by se hlavně neměli pouštět do přílišného veselí a oslav, dodal premiér s tím, že je země stále daleko od chvíle, kdy se s tímto virem vypořádá.

Zatímco někteří konzervativní poslanci zrušení koronavirových opatření přijali s jásotem, vědci jsou mnohem opatrnější. Hlavní vědecký poradce vlády Patrick Vallance uvedl, že úspěšný vakcinační program oslabil souvislost mezi infekcemi a hospitalizacemi, ale zcela ji neodstranil. „V současné době čelíme narůstající epidemii a musíme se podle toho chovat," varoval Vallance.

Plán představený vládním kabinetem si vysloužil kritiku i od lídra opozičních labouristů Keira Starmera. Ten obvinil Johnsona z bezohlednosti. „Jednoduše zahodit veškerou ochranu, když je míra infekce na vzestupu, je lehkovážné," uvedl Starmer.

Konečné rozhodnutí ohledně uvolnění od třetího červencového týdne Johnsonův kabinet oznámí 12. července. Zrušení či změnu dalších opatření, včetně těch týkajících se vzdělávání nebo cestování, oznámí vláda tento týden.

Že pro očkované pandemie skončila, oznámil i rakouský kancléř Kurz. U našich jižních sousedů se ruší zbylá opatření. Dál ale bude nutné prokazovat se potvrzením o bezinfekčnosti. Jde o jiný virus. Další vlna nemusí být mírná, varují vědci

Zdroj: BBC.com, ft.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu