Návrh ministryně Maláčové vyrazí sportovním fanouškům dech

Domácí 04. července 2021 | 08:07 — Ilona Cílková
Jana Maláčová hodlá tvrdě trestat neplatiče alimentů. Za ty bude od 1. července posílat druhému rodiči měsíční příspěvek stát, aby jej pak následně vymáhal po dlužníkovi. Ví ale paní ministryně, že neplatiči mohou být i ženy? Z jejích slov to není zcela jasné.
Další 3 fotografie v galerii
Trest pro ženy neplatičky v seznamu Maláčové chybí / Foto: ČSSD

Nový zákon, dle kterého budou mít rodiče samoživitelé nárok na příspěvek až 3 000 korun měsíčně od státu, přichází z rezortu Jany Maláčové. Náhradní výživné má jasně daná pravidla. Rodič má nárok pouze v případě, že začal situaci s neplacením již sám řešit například přes exekutory. Výše příspěvku je vypočítána adekvátně podle soudního rozhodnutí a smí být vyplaceno maximálně 24x. Tyto finance pak bude stát vymáhat zpět po neplatiči. 

Příspěvek od státu mohou pečující rodiče, kterým nechodí soudem stanovená pravidelná měsíční dávka na účet, žádat na úřadu práce. Ty jsou podle ministryně na výplatu peněz perfektně připraveny. „Vše je připraveno na velký nápor žadatelů a žadatelek," uvedla Maláčová pro Český rozhlas. Zájem bude podle ministryně velký. „Odhad je zhruba 25 tisíc samoživitelských rodičů, kteří by si ode dneška mohli v příštích dnech začít žádat o náhradní výživné. Máme veškeré informace zřetelně komunikovány, kdo ještě neví, zda splňuje nároky pro náhradní výživné, tak veškeré informace i ve stručné formě najde na webu ministerstva práce nebo na webu úřadu práce," uvedla ministryně.

Kolik se z celkové částky podle odhadu Maláčové vymůžete zpátky? „Bude to záviset na tom, jak efektivní bude vymáhání práva, a proto potřebujeme novelu zákona, která velmi tvrdě půjde po neplatičích alimentů," řekla ministryně. A právě na novele zákona se chce osobně Jana Maláčová podílet, aniž by to spadalo do její gesce. Odhadem se totiž nevymůže zpět více než 10 % ze zaslaných peněz od státu. „Jsem zastánkyní radikálního přístupu. Lidé, kteří neplatí výživné na své děti, by měli mít zakázáno chodit na sportovní utkání, měli by jim být odebírány lovecké, rybářské, případně zbrojní průkazy," nešetří originálními nápady ministryně.

Přesto, že neplatiči mohou být i ženy, do seznamu svých trestů nezanesla jediný, který by byl typicky ženský. Nápad Maláčové okomentoval europoslanec Tomáš Zdechovský, který toto pochybení Jany Maláčové oglosoval na sociální síti: „LOL. To by byl nejhorší trest na světě. A ví paní ministryně, že neplatiči alimentů jsou i ženy? Těm zakáže chodit do solária, kadeřnictví a na pedikúru?" Jana Maláčová naznačila budoucnost ČSSD i čeho se po volbách nejvíce děsí.

Zdroj: iRozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu