Varování WHO. Přichází nová světová pandemie

Domácí 28. června 2021 | 09:20 — Ilona Cílková
Světová zdravotnická organizace varovala, že s variantou delta, která se v současnosti vyskytuje v 92 zemích, přichází nová světová vlna pandemie.
Další 3 fotografie v galerii
Mutace delta dělá vědcům starosti / Depositphotos

Britský deník The Guardian přináší přehled vývoje šíření covidu-19 v různých částech světa. Díky rychlému šíření mutace delta, kterou vědci poprvé identifikovali v Indii, není podle listu pandemie koronaviru zdaleka u konce. Světová zdravotnická organizace sice tento víkend zaznamenala nejnižší počet případů na světě, a to od února, zároveň varovala, že s variantou delta, která se v současnosti vyskytuje v 92 zemích, přichází nová světová vlna pandemie. 

Situace stále není dobrá ve většině asijských zemí. Indonésie v poslední době zaznamenává více než 21 tisíc nových případů denně. Jde o nejhůře zasaženou zemi v jihovýchodní Asii. Thajské úřady uvedly, že od pondělí znovu zavádějí přísné kontroly restaurací, stavenišť a shromáždění většího počtu lidí, aby co nejvíce zpomalily novou vlnu nákazy. V sousední Malajsii oznámil předseda vlády, že bude trvat na striktním měsíčním lockdownu. 

Kvůli šíření mutace delta od soboty zavádí dvoutýdenní uzávěru australské město Sydney. Je to první větší uzavření od prosince loňského roku. Zatím uzávěra platila v centru Sydney a na východních předměstích, kde žije více než milion lidí. Nákaza se však potvrdila i na dalších místech, což úřady vedlo k rozšíření lockdownu. Sydney je nejlidnatějším australským městem, má přes pět milionů obyvatel. Uzávěra, kterou v sobotu oznámila premiérka státu Nový Jižní Wales, ve kterém Sydney leží, Gladys Berejiklianová, bude platit také v okolí Sydney, tedy v Modrých horách, Centrálním pobřeží a Wollongongu. Potrvá do 9. července a lidé při ní budou moci opouštět domov jen při cestách do práce, k lékaři, do školy a na nákup.

V klidu není ani Indie. Premiér Narendra Modi vyzval 940 milionů dospělých, aby neváhali a nechali se co nejrychleji očkovat. Kvůli rostoucím obavám z ještě většího rozšíření do ostatních částí země. 

V regionech, kde je míra očkovaných minimální, se virová mutace podle listu šíří alarmujícím způsobem. V celé Africe vzrostl počet nových případů nákazy za poslední týden o čtvrtinu. I Jihoafrická republika, která je nejvíce zasaženou zemí na kontinentu, v sobotu varovala, že zaznamenává exponenciální růst počtu nových případů.

Šíření mutace delta se nevyhýbá ani Česku. Podle epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly se křivka vývoje nezmění ze dne na den. To bude trvat deset až 14 dní, bez ohledu na to, jaká opatření se vydají. Pokud skutečně došlo k obrácení trendu, můžeme čekat, že čísla příštích 14 dní porostou. Podle Prymuly je nutné řešit startující trend hned, jinak nám bude hrozit exponenciální růst epidemie. Z desítek nakažených tak mohou být během měsíce stovky až tisíce. Evropa se nachází na tenkém ledě. Začíná ji ohrožovat delta mutace.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu