Po volbách může být všechno jinak. Rusové se mohou vrátit do hry o Dukovany, varuje Dana Drábová

Domácí 03. května 2021 | 08:04 — Ilona Cílková
Dveře zůstávají Rusům stále otevřené, varuje předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Podle ní by bylo nejlepší, aby k vypsání tendru na dostavbu Dukovan došlo ještě během tohoto volebního období.
Další 1 fotografie v galerii
Problém Rosatomu je, že je to korporace přímo řízená Kremlem / Foto: Martin Paták

„Jestli někdo chce, aby se blok skutečně postavil, tak teď je ta chvíle tendr vypsat," uvedla Drábová pro České televizi. Pokud se bude čekat až na volby, může se stát, že bude mít volné pole působnosti vláda, která tuhle politickou shodu na tom, koho vyzvat a koho ne, zboří. „Cesta Rusům není uzavřená, ale je přiuzavřená pro toto okno příležitosti," dodala.

Projekt Rosatomu podle Dany Drábové není vůbec špatný a je zcela srovnatelný s ostatními. „Ale Rosatom je korporace přímo řízená Kremlem," uvedla již před časem šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost. Proto je ráda, že ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček po vrbětické aféře veřejně deklaroval, že Rosatom se výstavby Dukovan nezúčastní.

Drábová zmínila i nejasné zadání vládního usnesení. Smyslem jeho existence si není vůbec jistá. „Od samého začátku, co jsem se z tiskové zprávy ministerstva průmyslu dozvěděla, že se půjde cestou bezpečnostního dotazníku, jsem se zkoušela dobrat jeho smyslu, ale nedobrala jsem se," uvedla.

Nejasností je ale mnohem víc. Ve vládním usnesení se nehovoří o tom, že ten, kdo se nezúčastní bezpečnostního dotazníku, nesmí být přizván do tendru. „Tam to takhle jednoznačně řečeno není, dveře otevřeny jsou. Kdybyste opravdu chtěl mít jistotu, že tam nebude žádná z dceřiných ani obchodně propojených, ani společností vlastnících licenci od Rosatomu, tak byste musel usnesení definovat jinak," domnívá se i bývalý vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Jaroslav Míl. 

V této souvislosti upozornil i na některé další záležitosti. Samotný dotazník je rozdělen na dvě části. První má definovat ministerstvo vnitra z hlediska bezpečnosti. Druhá souvisí s dodavatelským řetězcem, konsorcii, s technickou a jadernou bezpečností. „A to vše se má spojit s první oblastí a zastřešit nějakým ekonomickým hodnocením, což je zcela v rozporu s bezpečnostní výjimkou, protože vy mícháte ekonomiku s bezpečností státu," zdůraznil. Rosatom řídí přímo ruská vláda a Putin, říká Dana Drábová.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu