Sílí hlasy na odvolání prezidenta Zemana. Důvody jsou podle opozice jasné

Domácí 24. dubna 2021 | 09:26 — Ilona Cílková
Prezident Miloš Zeman měl podpořit vládu při aktuální krizi mezi Českem a Ruskem. Místo toho si s vyjádřením dává načas. K nynější situaci promluvili už takřka všichni klíčoví představitelé vlády a stejně tak opozice, ale prezident, který se netají náklonností k Rusku, dosud nepromluvil. Pro část opozice jsou to jasné důvody pro odvolání prezidenta z funkce.
Další 3 fotografie v galerii
Prezident Miloš Zeman měl podpořit vládu při aktuální krizi mezi Českem a Ruskem / Depositphotos

Někteří lidé opakovaně začínají v souvislosti s činy prezidenta ČR mluvit o tom, zda neporušuje české zákony a zda by dokonce nemohl být odvolán. Čeští prezidenti sice nejsou trestně odpovědní za nic, co by spáchali, a do vězení by nešli, ale jsou odvolatelní. K odvolání prezidenta z funkce vede velmi dlouhá a složitá cesta, ale s touto možností česká ústava počítá. 

Ústavní žalobu může podat Senát, kde takový návrh může iniciovat třetina jeho členů. Aby se ovšem senátory podaná žaloba dostala skutečně až k ústavnímu soudu, musí s ní ještě vyjádřit souhlas také Poslanecká sněmovna. 

A právě v poslaneckých a senátorských kruzích se nyní hovoří o možnosti, že by prezident Miloš Zeman mohl být ze své funkce sesazen. Podle některých opozičních politiků se totiž chová vlastizrádně a jeho působení na nejvyšším ústavním postu zaslouží ukončení. 

O snaze Zemana odvolat z funkce před nedávném hovořil první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin pro CNN Prima NEWS. „Samozřejmě je to krajní možnost, ale když se prezident chová vlastizrádně, tak nic jiného nezbývá. Mohli bychom říct, že už to s ním ty dva roky vydržíme, ale on má být prezidentem naplno ve prospěch České republiky a jejích občanů po celou dobu svého prezidentství. Teď bych řekl, že spíše naopak využívá toho, že mu už vlastně o nic nejde, a tak se může chovat, jak chce," uvedl senátor.

Vyvolat proces odvolání prezidenta lze podle české Ústavy dvěma způsoby. Jednak je v ní ukotven článek 65, který zákonodárcům umožňuje na prezidenta podat ústavní žalobu, pokud se podle většiny senátorů a poslanců chová vlastizrádně či hrubě porušuje Ústavu. Možností je také usilovat o odvolání Zemana podle článku 66 Ústavy, který se může aplikovat v případě, že hlava státu "nemůže svůj úřad ze závažných důvodů vykonávat".

 „Já bych připustil i tu druhou možnost, protože tam není nějak explicitně stanoveno, z jakého důvodu není schopen vykonávat úřad. Asi by se nabízelo z důvodů zdravotních. Jestli nevykonává určité činnosti a nevíme proč, tak můžeme připustit, že jich není schopen," řekl Czernin.

S nutností odvolat prezidenta souhlasí i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Ta připomněla, že o Zemanovo odvolání se již Senát pokoušel. „Už v tomto volebním období TOP 09 podpořila žalobu na prezidenta, ačkoliv neuspěla kvůli prozemanovské sněmovní většině ANO, ČSSD, KSČM a SPD, tak měla velký smysl. A důvodů jen přibývá," uvedla Pekarová Adamová s poukazem na nedávnou kauzu ve Vrběticích. „Já bych řekla, že tímhle odkladem okamžitého prohlášení už se vlastně vyjádřil. (P)rezident dlouhodobě ruské zájmy na našem území prosazuje. Ústavní žaloba na prezidenta má další bod," řekla Pekarová Adamová pro CNN Prima News.

Většinu opozice pobouřil fakt, že se prezident stále nevyjádřil k případu výbuchu ve Vrběticích. K nynější krizi promluvili už takřka všichni klíčoví představitelé vlády a stejně tak opozice, ale prezident, který se netají náklonností k Rusku, dosud nepromluvil. Zatím pouze oznámil, že veřejně vystoupí až v neděli 25. dubna v pořadu Partie Terezie Tománkové, tedy až týden po oznámení ruského zapojení do výbuchu. Rusko na zahraniční provokace odpoví tvrdě a rychle, varuje Putin.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu