Rusko na zahraniční provokace odpoví tvrdě a rychle, varuje Putin

Domácí 22. dubna 2021 | 08:48 — Ilona Cílková
Rusko nechce spálit mosty, ale na zahraniční provokace odpoví tvrdě a rychle, uvedl ruský prezident Vladimir Putin ve středečním projevu. Žádnou konkrétní zemi ovšem přímo nejmenoval.
Další 1 fotografie v galerii
Vladimir Putin odmítl politiku požadavků / Depositphotos

Putin ve svém projevu kritizoval Západ za "nezákonné" sankce a přípravu státních převratů v ruském okolí. Rusko podle šéfa Kremlu hájí své zájmy ve světě, činí tak ale v souladu s mezinárodním právem. Měl na mysli diplomatickou roztržku mezi Ruskem a Českou republikou?

Šéf zahraničního resortu Jakub Kulhánek ve středu vyzval Rusko, aby do čtvrtečního poledne umožnilo návrat všech diplomatů na velvyslanectví v Moskvě. V opačném případě má následovat vlna vyhoštění z Česka. Ruská federace má čas do čtvrtečních 12.00, aby umožnila návrat všech vyhoštěných diplomatů zpět na velvyslanectví v Moskvě. „Pokud se naši diplomaté nebudou moci vrátit do Moskvy, ve čtvrtek odpoledne rozhodnu o snížení počtu pracovníků na ambasádě ruské federace tak, aby odpovídal současnému stavu na českém velvyslanectví v Moskvě," uvedl ministr zahraničí Jakub Kulhánek na brífinku po setkání s velvyslancem Alexandrem Zmejevským.

Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody je to správný krok. Podle něj je konflikt s Ruskem vážný, ale už nemůžeme couvnout. „Krok je razantní a silný. Rusko však určitě nevrátí 20 diplomatů, a dojde tak k dramatickému snížení jejich počtu na druhé straně," uvedl pro CNN Prima NEWS Svoboda. Návrhem jsme prý dali Rusku šanci, což je podle něj důležité gesto. Myšlenku, že uzná chybu, však považuje za naivní. Pravděpodobně tak dojde k razantnímu kroku. „Česká republika už nemůže couvnout, je to dohodnuté s prezidentem i premiérem," řekl s tím, že můžeme očekávat protireakci. „Bude, a bude ostrá. Ze všech prohlášení je jasné, že to nenechají bez odezvy. Byli bychom naivní, kdybychom si mysleli, že to tím skončí,“ konstatoval.

Reakce Ruska přišla téměř okamžitě. Mluvit s Ruskem formou požadavků nemá smysl, uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na výzvu českého ministra zahraničí Jakuba Kulhánka, aby Moskva umožnila do čtvrtečního poledne návrat všech vyhoštěných českých diplomatů. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové si má Praha nechat ultimativní tón pro diskusi uvnitř NATO.

Mluvčí Peskov připomněl ve stručném vyjádření, které zveřejnila ruská agentura TASS, že právě ve středu prezident Vladimir Putin odmítl politiku požadavků ve svém projevu před ruským federálním shromážděním. Mluvčí ruské diplomacie Zacharovová podle agentury prohlásila, že ultimativní tón ve vztahu k Rusku je nepřípustný. Dodala, že Moskva navrhuje Praze, aby si ultimáta nechala pro diskuse v NATO. Rozhovor s českým velvyslancem v Moskvě bude pokračovat dnes. Rosatom řídí přímo ruská vláda a Putin, říká Dana Drábová.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu