Zarážející čísla. Každý Čech přichází o 50 až 60 tisíc korun ročně

Domácí 21. dubna 2021 | 05:09 — Ilona Cílková
Z nejnovějších údajů Mezinárodního měnového fondu a Světové banky plyne, že na území Česka se vytváří výrazně vyšší objem bohatství, než jaký v zemi také zůstává. Česká republika je tak přední odtokovou ekonomikou v rámci zemí skupiny OECD. Každý Čech pak přichází o 50 až 60 tisíc korun ročně.
Další 2 fotografie v galerii
Z Česka odtéká v rámci OECD třetí největší podíl vytvořeného bohatství / Pixabay Nátan Rusnok

V roce 2019 činil hrubý domácí produkt na obyvatele v ČR celkem 40 937 mezinárodních dolarů, tedy dolarů přepočtených dle parity kupní síly měny. Parita kupní síly měny zajišťuje lepší mezinárodní porovnatelnost, neboť eliminuje vliv působení odlišných cenových hladin a efektů směnných kursů.

Ve stejném roce, 2019, ovšem hrubý národní důchod na obyvatele představoval v ČR jen 38 326 mezinárodních dolar. Na každého obyvatele ČR včetně nemluvňat připadlo v průměru o 2611 mezinárodních dolarů menší bohatství, než jaké se v Česku v přepočtu na obyvatele vytvořilo. A to je započítán příliv bohatství ze zahraničí, například v podobě dividend zahraničních dcer mateřských společností sídlících v ČR. „Orientačně lze říct, že každý obyvatel ČR včetně nemluvňat přichází kvůli odtoku bohatství z ČR, například ve formě dividend zahraničním matkám českých podniků, o 50 až 60 tisíc korun ročně," komentuje situaci ekonom Lukáš Kovanda. 

Obyvatelé ČR tak mezi sebe ve výsledku rozdělují pouze přibližně 94 procent bohatství, které je na území ČR vytvořeno. V rámci zemí OECD už nižší hodnotu tohoto podílu vykazují pouze Irsko a Lucembursko, což jsou ovšem poměrně specifické ekonomiky, které se obě objevují na přehledech evropských daňových rájů. Například čtyři z pěti největších irských firem jsou evropské dcery velkých amerických technologických firem, jako je Apple, Facebook nebo Microsoft.

Česko tak v roce 2019 bylo 22. zemí v pořadí států OECD dle bohatství, které se na jejich území vytváří, ovšem až 25. zemí v pořadí států OECD dle bohatství, které se skutečně rozděluje mezi jejich obyvatele. Zatímco podle prvního z ukazatelů je Česko ekonomicky nejvýkonnější zemí OECD mezi všemi státy bývalého socialistického tábora, dle druhého z ukazatelů se před něj v tomto ohledu dostává Slovinsko.

Poměrně nelichotivý údaj o relativně masivním odtoku bohatství z ČR staví do jiného světla nedávno zveřejněný údaj ministerstva financí. Podle ministerstva má Česko letos a v příštím roce svojí ekonomickou výkonnosti předehnat Španělsko a přiblížit se Itálii. Tato prognóza ale vychází ze statistického ukazatele, který předpokládá, že k masivnímu odtoku bohatství z ČR nedochází. Pokud se zohlední odtok bohatství, Česká republika svojí ekonomickou výkonností Španělsko nedohání, a Itálii už vůbec ne. Spíše soupeří se zmíněným Slovinskem. Lichotivá prognóza pro Česko.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu