Rosatom řídí přímo ruská vláda a Putin, říká Dana Drábová

Domácí 20. dubna 2021 | 09:25 — Ilona Cílková
Nepomyslela jsem si, že metody, které Rusko používá k prosazování svých zájmů v jiných částech světa, budou použity i u nás, prohlásila jaderná fyzička Dana Drábová. Rosatom je podle ní nahraditelný a jeho vyřazení tendr na blok v Dukovanech zjednoduší.
Další 1 fotografie v galerii
Rosatom je podle Dany Drábové nahraditelný / Foto: Martin Paták

Obvinění ruských tajných služeb z výbuchu muničního skladu ve Vrběticích má kromě vyhoštěných diplomatů jednu jasnou oběť. Česká vláda vyloučila ruskou státní firmu Rosatom z tendru za stovky miliard na výstavbu reaktoru v Dukovanech. Jak uvedl vicepremiér Karel Havlíček, nedokáže si představit, že by byl ruský Rosatom do tendru přizvaný. 

Jak celou situaci vnímá šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová? Podle ní by vyloučení Rosatomu mohlo celou situaci výrazně ulehčit. Ona sama se nikdy netajila tím, že pro ni nebyl Rosatom tím pravým hráčem. Ruskou federaci, z hlediska režimu, který je tam momentálně u moci, nepovažuje Drábová za vhodného partnera. Poukazuje na to, že Rosatom je přímo řízen ruskou vládou a prezidentem Vladimirem Putinem a prosazuje ruské zájmy. „Na mém vnímání události posledních dnů nic nezměnily," uvedla pro Český rozhlas. 

Vyhodnocení geopolitických aspektů a rizik je součástí výběru dodavatele a zodpovědností investora i celé politické reprezentace. „Je rozhodnutím investora, potažmo vlády, koho osloví, či neosloví," uvedla s tím, že jí vedený úřad musí být neutrální a nestranný a soustředit se jen na otázky jaderné bezpečnosti. Drábová se nedomnívá, že by snížení počtu účastníků tendru mohlo celý projekt prodražit. K tomu by mohlo dojít, jen pokud by došlo ke zdržení výstavby, či pokud by se objevily neočekávané vícenáklady.

Je pak prý na dodavateli, aby si to smluvně ošetřil. „Jde to udělat. Podívejme se na finské Olkiluoto. Má spoustu problémů, ale finská společnost TVO velmi úspěšně uplatňuje sankce u francouzské Arevy za nedodržení parametrů smlouvy. Takže vícenáklady jen z menší části jdou za investorem," uvedla Drábová. Srdečné pozdravy z Ruska. Do Česka byli vysláni agenti s povolením zabíjet.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu