Babiš selhal. Ideální řešení pro naši zemi jsou předčasné volby, říká Pekarová Adamová

Domácí 17. dubna 2021 | 13:18 — Ilona Cílková
Kabinet ztratil podporu komunistů a vydal se na tenký led vládnutí bez předem dohodnuté většiny ve sněmovně. Toho hodlá využít opozice, konkrétně koalice Spolu, která chce premiéra Andreje Babiše donutit, aby o důvěru v dolní komoře požádal sám.
Další 3 fotografie v galerii
V ideálním případě by se podle Pekarové Adamové měly konat předčasné volby / Foto: TOP 09

KSČM přestává podporovat vládu a podle předsedy Vojtěcha Filipa by se komunisté připojili k hlasování o nedůvěře vládě. Premiér Andrej Babiš už avizoval, že vláda nemá důvod žádat o důvěru a chce dovládnout do voleb. „Naše vláda dostala důvěru v červnu 2018," uvedl Babiš. Pokud má podle něj opozice pocit, že vysloví vládě nedůvěru, nikdo jí v tom nebrání. Není to podle něj ale dobrý nápad, protože by takový postup mohl destabilizovat situaci v zemi.

„Každý demokratický premiér v jakékoli zemi, kde by bylo jasné, že ztratil důvěru ve sněmovně, by o důvěru požádal. Tyto zvyklosti bychom neměli opouštět," reagovala na vyjádření premiéra předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Pokud tak vláda neučiní, hodlá koalice SPOLU, tvořená TOP 09, ODS a KDU-ČSL, vyvolat hlasování o nedůvěře. Podle ní lze realisticky očekávat, že vládě bude vyslovena nedůvěra. Podle Pekarové Adamové vláda nefunguje dobře a má na svém kontě nejvíce obětí koronaviru na světě v přepočtu na obyvatele. „Několik měsíců tu panuje chaos, krachují podniky, lidé přicházejí o úspory a živobytí, děti nechodí do škol nejdéle v Evropě. Je čas ukázat, jestli vládu v těchto krocích ještě někdo podporuje," říká předsedkyně TOP 09.

V ideálním případě by se pak podle Pekarové Adamové měly konat předčasné volby, k jejich vyvolání je ale třeba 120 hlasů. Není to ale proti zájmům koalice SPOLU, která si zatím v průzkumech nevede příliš dobře a zaostává za hnutím ANO i vedoucí koalicí Pirátů a STAN? „Nepostupujeme podle toho, co je v našem zájmu, ale v zájmu této země a jejích občanů. Mnohým to může připadat jako klišé, ale nevěřím ničemu jinému než volbám, které jsou nejlepším průzkumem veřejného mínění. Děláme kroky, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou správné, a ne pro nás výhodné. A tento krok je zkrátka správný," deklaruje politička.

Jaké kroky jsou třeba k vyvolání hlasování o nedůvěře vládě? Podle českých zákonů je k tomu potřeba podpora 50 poslanců, tedy čtvrtiny poslanecké sněmovny. Uskupení ODS jich dá dohromady pouze 40. Podporu tedy budou muset shánět jinde. Komunisté už předem signalizovali, že důvěru by vládě sice nevyslovili, ale aktivně se na jejím svržení podílet nehodlají. Logickým spojencem by se tak jevila SPD Tomia Okamury, který o vyslovení nedůvěry hovoří ze všech opozičních předáků nejdéle. Že k hlasování dojde, je tedy velmi reálná možnost. Pokud by sněmovna vládě vyslovila nedůvěru, musí podat Babišův kabinet demisi.

Vyvolání hlasování o důvěře Babišova kabinetu ovšem nejsou nakloněni Piráti. Podle předsedy strany Ivana Bartoše není zbavit Babišovu vládu důvěry moc dobré řešení. Hlavním politickým hráčem by se pak stal prezident Miloš Zeman, který by dle svých vyjádření nechal dovládnout Babišův kabinet v demisi. Z pohledu opozice by ale mohl sáhnout i k tomu, že nainstaluje vlastní vládu odborníků. Ministerstvo zahraničí má vést muž, který byl v minulosti označen za bezpečnostní riziko.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu