Prohráli jsme všechno. V epidemii jsme nejhorší a ekonomiku máme zničenou, říká Milan Kubek

Domácí 14. dubna 2021 | 14:07 — Ilona Cílková
Pandemie covidu-19 je s námi už více než rok a je těžkou ranou pro naše zdravotnictví i ekonomiku. Česko je v boji s koronavirem dlouhodobě nejhorší na světě. Může za tím být i chaotické vystupování a jednání vlády.
Další 3 fotografie v galerii
Chytračení se nám nevyplatilo, říká Milan Kubek / Foto: Martin Paták

Počet obětí pandemie koronaviru přesáhl ve světě hranici tří milionů. Absolutně nejvíce obětí mají Spojené státy americké, následované Brazílií a Mexikem. Při přepočtu na počet obyvatel je ale nejvíce postižena Česká republika. V ČR zemřelo dosud 28124 lidí nakažených SARS-CoV-2.

Rok trvající pandemie koronaviru se ale podepsala i na české ekonomice, kterou připravila o stamiliardy korun a desetitisíce pracovních míst. Ztráty jsou přitom rozložené velmi rozdílně mezi jednotlivá odvětví ekonomiky, přičemž nejhůře byla zasažená především oblast služeb. 

Jak hodnotí současnou situaci šéf České lékařské komory Milan Kubek? „Chtěli jsme chytračit, ale prohráli jsme všechno," tak zhodnotil Kubek epidemii v Česku pro CNN Prima News. „Vláda volila taktiku, že živnostníky zlikviduje a nechá fungovat fabriky a zdravotnictví to nějak zvládne. Máme 30 tisíc mrtvých a zdevastovali jsme ekonomiku," zhodnotil současný stav v České republice.

Podle Kubka jsme měli dobře našlápnuto a na jaře jsme byli ve zvládání epidemie jedni z nejlepších na světě. První reakce české vlády v březnu 2020 vypadala dobře a koncem jara se zdálo, že máme vyhráno. Denní počty nových případů byly velmi nízké, úmrtí jen výjimečně. Počítalo se s tím, že se bude masivně testovat, ohlídáme si možný import ze zahraničí, začne fungovat systém chytré karantény, malá lokální ohniska nemoci budou snadno likvidována a virus z populace téměř zmizí. Nic z toho se ale bohužel nestalo.

Během prázdnin a v září jsme si všechno pokazili a s následky se potýkáme dodnes. Pokud se Česko znovu nedopustí stejných chyb jako na podzim, mohli bychom ale epidemii zvládnout. „Nesmíme to teď přepálit, rozvolňování musí být postupné. Skončil nouzový stav, takže teď se ukáže, jestli mentálně máme na to, abychom dobrovolně dodržovali opatření. Virus nezmizel," upozorňuje šéf ČLK.

Kubek zůstává optimistou a věří, že v létě už bude situace dobrá. I vzhledem k tomu, že velká část lidí již nemoc prodělala a značná část populace bude naočkována alespoň první dávkou. Předpověděl, že v létě se povolí chodit venku bez zakrytých úst. „Uvnitř to asi nepůjde. Moje rouška chrání vás, vaše rouška mě," připomněl lékař. Z Brazílie se stala koronavirová laboratoř ohrožující celý svět.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu