Zdrcující kritika ministra Blatného. Epidemii neřídí inteligentně, tvrdí experti a naznačili, z čeho mají strach

Domácí 28. března 2021 | 13:40 — Ilona Cílková
Na ministra zdravotnictví Jana Blatného se valí kritika ze všech stran. Chyby mu vytýkají premiér i někteří vědci a epidemiologové. Prezident České lékařské komory Milan Kubek viní ministra z toho, že současnou situaci absolutně nezvládá.
Další 3 fotografie v galerii
Milan Kubek označil současnou situaci za národní katastrofu / Foto: Martin Paták

Šéf ČLK Milan Kubek v dnešní debatě na CNN Prima News označil současnou situaci za národní katastrofu. Podle něj se ministr zdravotnictví Jan Blatný chová od začátku špatně. Uklidňoval totiž občany ve chvíli, kdy je měl spíš varovat a nabádat k obezřetnosti. Podle Kubka bohužel není současný ministr ani epidemiolog, nemá politickou podporu a manažerské zkušenosti mu rovněž schází. A podle toho to vypadá.

„Kdybychom začátkem března na dva týdny zavřeli fabriky, měli bychom lepší Velikonoce," uvedl Kubek. Podle něj je obrovskou chybou, že epidemii stále jen přibrzďujeme. Zároveň uvedl příklad Portugalska, kde se podařilo počet nakažených za měsíc srazit na minimum. „U nás vláda jen říká nerealistické sliby. Lidé to vidí a vidí také to, že sliby nejsou plněny," míní Kubek.

Podobný názor sdílí i hlavní epidemiolog IKEMu a vedoucího Mezioborové skupiny pro epidemické situace Petr Smejkal. Podle něj se doposud epidemie v Česku neřídila příliš inteligentně. „My jsme tři až čtyři měsíce pozadu za tím, co se dělá ve světě. Máme čas do konce lockdownu, abychom se připravili na inteligentní řízení pandemie," uvedl na CNN Prima News a dodal: „My na tu epidemii musíme útočit ze všech stran. To není jen o tom, že něco zavřeme, nebo otevřeme," popsal současné chyby Smejkal.

Petr Smejkal ve společné diskusi rovněž apeloval na občany, aby se na Velikonoce nenavštěvovali a omezili sociální kontakty. Podle něj by bylo nejhorší, kdyby se lidé příští týden rozjeli na pomlázky a začali se sdružovat. „Záleží na tom, jak dopadnou Velikonoce, mám z nich strach," řekl. Pozitivní podle něj je to, že některé provozy nepojedou ​v takové míře jako za normálního režimu. „Uzavření průmyslových podniků už není ve hře," doplnil. Česku hrozí opakování chyby z prosince. Experti řekli, co bude pro zvládnutí pandemie klíčové.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu