Počty nakažených stoupají navzdory uzávěrám. Šíření koronaviru v Evropě opět zrychluje

Domácí 23. března 2021 | 07:27 — Ilona Cílková
Epidemie v některých státech Evropy opět nabírá na síle. Němci kvůli horšící se epidemické situaci nemohou očekávat žádné výraznější uvolňování opatření. Nárůst nových případů nákazy koronavirem zrychluje i ve Francii či Nizozemsku.
Další 3 fotografie v galerii
Epidemie v některých státech Evropy opět nabírá na síle / Depositphotos

Německo se nachází ve složité situaci. Prodlužuje uzávěru do 18. dubna a vyzývá své občany, aby pět dnů velikonočních svátků strávili doma a omezili kontakty na minimum. Země tak chce zlomit třetí vlnu pandemie, oznámila v noci na úterý po dlouhém jednání se zemskými premiéry kancléřka Angela Merkelová.

„Nacházíme se nyní ve vážné situaci," uvedla Merkelová po jednání. Německo podle ní závodí s časem a musí co nejrychleji proočkovat svou populaci. Merkelová prosadila přísnější opatření. Po nárůstu nově nakažených se tak upustilo od plánu postupného uvolňování. Institut Roberta Kocha uvedl, že počet nově infikovaných za týden činil v pondělí 107 případů. Překročí-li přitom hranici 100 případů, jednotkám intenzivní péče začne docházet kapacita. 

Nárůst nových případů nákazy koronavirem zrychluje i ve Francii a to navzdory vyhlášení nové uzávěry, již třetí od začátku pandemie. Počet pacientů na jednotkách intenzivní péče dosáhl čtyřměsíčního maxima, napsala agentura Reuters s odvoláním na tamější ministerstvo zdravotnictví. Země v pondělí ohlásila 15 792 nových případů koronaviru, což je více než dvojnásobek proti 6471 z minulého pondělí. Současně se jedná o nejvyšší pondělní přírůstek od vrcholu druhé vlny na začátku listopadu. 

K dříve ohlášenému uvolňování koronavirových restrikcí nepřistoupí rakouská vláda. Přes zhoršující se epidemickou situaci však opatření nehodlá ani zpřísňovat. Počty nakažených v Rakousku trvale rostou od chvíle, kdy vláda 8. února přes ne zcela uspokojivou epidemickou situaci uvolnila v pořadí již třetí koronavirovou uzávěru. Otevřeno mají od té doby obchody i s jiným než nezbytným zbožím a noční zákaz vycházení nahradila celodenní dílčí omezení pohybu obyvatel.

Nový nárůst denních počtů nově nakažených zaznamenalo i Nizozemsko. V zemi stoupají opět i přírůstky hospitalizovaných. Zrychlení epidemie má podle expertů na svědomí nakažlivější varianta koronaviru. Čísla jsou horší, než jsme čekali. Evropa je na prahu další vlny.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu