Temný rekord České republiky. Rok 2020 byl smrtícím rokem

Domácí 22. března 2021 | 10:09 — Ilona Cílková
Uplynulý rok nebyl pro Česko vůbec dobrý. V zemi zemřelo nejvíce lidí v historii země a Česká republika vymírala nejrychleji za uplynulé čtvrtstoletí. Důvodem je pochopitelně pandemie onemocnění covid-19.
Další 3 fotografie v galerii
Důvodem rekordního vymírání je pochopitelně pandemie onemocnění covid-19 / Pixabay Gerd Altmann

Loňský rok se do dějin novodobé České republiky zapíše temně. Zemřelo totiž nejvíce lidí v její historii, píšící se od roku 1993. Počet zemřelých činil v roce 2020 celkem 129,3 tisíce osob. Meziročně zamřelo o patnáct procent lidí více. Zvláště závažná byla nadúmrtnost na přelomu měsíců října a listopadu 2020, ovšem negativně se do statistiky úmrtnosti zapsalo celé loňské poslední čtvrtletí. Důvodem je pochopitelně podzimní vlna pandemie onemocnění covid-19.

Počet zemřelých tak byl loni dramaticky vyšší než počet živě narozených dětí. Narodilo se 110,2 tisíce dětí. Takzvanou přirozenou měnou tak v ČR ubylo 19,1 tisíce lidí. Česko tedy výrazně zrychlilo tempo svého „vymírání“. To proto, že v roce 2019 ubylo přirozenou měnou pouze 0,1 tisíce osob.

Tak rychle jako loni, tedy tempem kolem 20 tisíc osob ročně, vymíralo Česko naposledy v polovině 90. let minulého století. Tehdy byl však důvodem dramatický pokles počtu narozených, který souvisel s porevolučním rozšířením možností uplatnění mladých žen.

Počet obyvatel ČR se navzdory zrychlenému tempu vymírání loni zvýšil. To však čistě jen z důvodu přistěhování ze zahraničí. I počet imigrujících osob se ovšem snížil. Saldo zahraniční migrace kleslo meziročně o 39 procent. Důvodem poklesu je opět pandemie a opatření pro boj s ní, jako je cílené snižování mobility, omezování dopravy a cílené snižování propustnosti hranic.

Rekordní byl loňský rok i z hlediska sňatků. V březnu 2020 totiž bylo kvůli pandemické uzavírce uzavřeno nejméně sňatků v celých dějinách českých zemí od roku 1918. Za celý březen 2020 bylo uzavřeno méně sňatků, ani ne 700, než během jediného dne, 7. července 2007, který naopak představuje vzhledem k atraktivitě data den s nejvyšším počet uzavřených sňatků v novodobé historii ČR. Vláda zdevastovala zemi a ohrožuje demokracii, tvrdí exprezident Klaus v prohlášení Chceme normálně žít.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu