Původ koronaviru je stále jasnější, uvádí vědci z WHO

Domácí 16. března 2021 | 08:12 — Ilona Cílková
Experti Světové zdravotnické organizace dokončují zprávu o své misi v Číně o původu koronaviru. Zprávu plánují zveřejnit za týden. Přišli na to, kde přeskočila první jiskra pandemie, kvůli které už zemřelo více než dva a půl milionu lidí po celém světě?
Další 3 fotografie v galerii
Možnost, že by koronavirus mohl uniknout z laboratoří, vyhodnotili experti jako vysoce nepravděpodobnou / Depositphotos

Mezinárodní tým expertů WHO strávil v Číně několik týdnů na přelomu ledna a února a společně s čínskými kolegy ve Wu-chanu shromažďoval důkazy o možném původu koronaviru. Objasnění původu koronaviru SARS-CoV-2 je pro svět velmi důležitý, neboť může pomoci předejít dalšímu šíření nebezpečného viru ze zvířat na lidi. Lepší porozumění jeho evoluční cesty by také mohlo posloužit při vývoji nových léků a vakcín.

Někdejší americký ministr zahraničí Mike Pompeo loni opakovaně tvrdil, že se koronavirus rozšířil do světa z čínské laboratoře, aniž by pro to uvedl jakékoliv důkazy. Čínská státní média zase informovala, že virus měli do země zavléct Američané, a posléze přišla s tvrzením, že se rozšířil ze zahraničí na mražených potravinách. Přesný původ koronaviru je zatím neznámý.

Podle britsko-amerického odborníka na zoonózy Petera Daszaka, který se zúčastnil mise v Číně, odvedli čínští vědci za uplynulých dvanáct měsíců velký kus práce. Otestovali desítky tisíc zvířat po celé Čína a hledali u nich koronavirus.

„Po příletu do Wu-chanu jsme poslali našim čínským kolegům seznam s místy, která chceme navštívit, a lidmi, se kterými chceme mluvit. Nic z toho nám neodepřeli. Všechny jsme dostali," vyhodnotil misi Daszak, který řadu let spolupracoval s Wuchanským institutem virologie. Vědci prověřili řadu hypotéz a dospěli k té, která se v tuto chvíli zdá být nejpravděpodobnější. 

Podle Daszaka je nejpravděpodobnější hypotéza ta, že se virus přenesl z netopýrů nebo jiného volně žijícího živočicha na zvířata, která mohla být chována na farmách. A odtamtud se přenesl na člověka a na tržiště ve Wu-chanu. „Spolu s většinou členů mise ze strany WHO i Číny mám za to, že to je ten nejpravděpodobnější scénář," vysvětluje Daszak s tím, že na riziko epidemie koronaviru typu SARS netopýřího původu v jihovýchodní Asii odborníci dlouhodobě upozorňovali. 

Je na stole stále možnost, že mohl koronavirus vzniknout v laboratoři? K laboratorním nehodám podle vědců času od času dochází. Ale možnost, že koronavirus, jehož genom svědčí o přirozeném původu, mohl uniknout z blízkých laboratoří ve Wu-chanu, vyhodnotili experti jako vysoce nepravděpodobnou.

Podrobná zpráva s nálezy a návrhy dalších kroků společné mise WHO a Číny má být zveřejněna tento týden. Přesný původ koronaviru SARS-CoV-2 může být podle odborníků objasněn až za několik let. Nebo dokonce nikdy, jako tomu bylo v případě řady minulých epidemií. Vědci, kteří se zabývají výzkumem netopýřích koronavirů, se ale shodují, že by netopýrům měla být věnována větší pozornost, neboť mohou přímo infikovat lidi a mají potenciál způsobit pandemii. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká biochemik Konvalinka.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...