Staňte se hrdiny, vyzývá vláda Čechy. Ministerstvo o víkendu vylepí tisíce plakátů

Domácí 27. února 2021 | 06:49 — Ilona Cílková
Přesně před rokem se v Česku objevily první případy koronaviru. K zachycení prvních tří pozitivních vzorků došlo 1. března 2020. A zatímco řada evropských zemí může říci, že po roce má situaci pod kontrolou, Česko si první výročí začátku epidemie připomíná v chaosu.
Další 3 fotografie v galerii
Pomozte zdravotnictví, zůstaňte doma / Depositphotos

Od 1. března navíc dochází k dalším výrazným omezením pro občany. Výrazně se omezí pohyb, zavřou se školy a školky. Ubylo také výjimek pro obchody a služby. Zpřísnila se i pravidla pro nošení roušek. Opatření mají platit tři týdny, tedy do 21. března. 

Ministerstvo vnitra nechá o víkendu vylepit v celém Česku 10 000 plakátů vyzývajících k dodržování opatření proti šíření nemoci covid-19. Kampaní s ústředním sloganem Pomozte našim zdravotníkům chce apelovat na lidi, aby venku nosili respirátory a pokud možno zůstávali doma. Ministerstvo se inspirovalo podobnou grafickou kampaní z Velké Británie.

Výrazně barevné plakáty ponesou slogany „Zůstaňte doma, zachraňte životy“ nebo „Noste respirátory, zachraňte životy“. Ministerstvo využilo se souhlasem britského velvyslanectví design tamní kampaně proti šíření epidemie nového koronaviru. „Jsem rád, že se Češi inspirují britskou kampaní a můžeme jim tak pomoci," uvedl ke kampani britský velvyslanec v Česku Nick Archer.

Ministerstvo vnitra chce prostřednictvím plakátů v obcích a městech upozornit na to, že k záchraně životů a pomoci zdravotníkům stačí často i drobnost. „Nikdy není pozdě lidem znovu říci, jak jednoduše se i oni mohou stát hrdiny a zachránit životy. Stačí zůstat doma a venku důsledně nosit respirátor," vysvětlil smysl kampaně ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček.

Za rok v Česku doby nemocí covid-19 prokazatelně onemocnělo přes 1,2 milionu lidí, z nichž 20 000 zemřelo. Přibližně od začátku února rostou počty nově nakažených. Podle epidemiologů je příčinou hlavně nová mutace viru, která se dokáže šířit rychleji, ale také nedodržování protiepidemických pravidel některými lidmi. Nechci strašit, ale jedné mutace se velmi obávám, říká vědec.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu