Epidemie válcuje nemocnice, které se blíží ke kolapsu. Jedná se o výpomoci ze zahraničí

Domácí 23. února 2021 | 11:32 — Ilona Cílková
Pomalu nastalo to, na co mnozí zdravotní experti poukazovali od podzimu. Pokud se epidemii nepodaří dostat pod kontrolu, kapacita zdravotního systému přeteče. To nyní pozorujeme v přímém přenosu.
Další 3 fotografie v galerii
Kapacita lůžek v České republice se blíží svému absolutnímu vyčerpání / Depositphotos

Kapacita lůžek v České republice se blíží svému absolutnímu vyčerpání. Je to dané nedostatkem personálu. Na tiskové konferenci to řekl náměstek ministra zdravotnictví a hlavní koordinátor lůžkové péče Vladimír Černý s tím, že Česko nikdy v takové situaci nebylo a není to ničí vina. „Není to ničí vina. Je to katastrofa, jako kterákoliv jiná," řekl k aktuální covidové situaci náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

V současné době se jedná o pomoci nestátních nemocnic a ambulantních specialistů. Situace je kritická třeba na Chebsku či v Královéhradeckém kraje. Tamní nemocnice jsou natolik plné, že musí převážet pacienty jinam. „Narůstá počet pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči," řekl Černý. Do několika týdnů může podle něj dojít k vyčerpání kapacity právě intenzivních lůžek. 

Kapacita lůžek v Česku se podle něj blíží ke svému limitu. „Začínáme mluvit o výpomoci ze zahraničí. Zatím jediná oficiální nabídka přišla z Německa, která nabídlo místo pro devět pacientů," uvedl. „Současná volná kapacita nemocnic v Česku je plošně zhruba 15 procentech." Vyčerpaná by podle náměstka mohla být za dva až tři týdny. Přestože se kapacity JIP blíží k vyčerpání, o aktivaci záložní polní nemocnice v Brně ministerstvo neuvažuje. Není dostatek kvalifikovaného personálu a to je podle Černého hlavní problém.

Podle zástupců ministerstva by se mohlo začít postupně projevovat očkování zdravotnického personálu.  Šéf ÚZIS Ladislav Dušek řekl, že díky očkování klesá počet nakažených zdravotníků. Proočkovanost lékařů je v současné době přes 70 procent.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný ještě v neděli prohlašoval, že pokud se nemocnice dostanou do situace, kdy budou muset zastavit veškerou jinou než intenzivní péči, budou se muset přijmout drakonická opatření proti šíření covidu-19. V debatě televize CNN Prima News ale uvedl, že v takové situaci Česko není. V úterý vláda zavedla povinnost povinnost nosit respirátory nebo dvě chirurgické roušky, ale posunula termín až na čtvrtek 25. února, místo předem avizovaného úterý. Během týdne hrozí kolaps nemocnic. Jsme na rozcestí, jsou jen dvě možnosti řešení, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu