Kdo ve skutečnosti zachraňuje české živnostníky. Vláda to opravdu není

Domácí 21. února 2021 | 11:50 — Ilona Cílková
Navzdory velmi tíživé pandemické situaci živnostníci v České republice nevymřeli. Sice svoji živnost přerušují více, než v minulosti, ale podle dat ČSSZ naopak OSVČ přibývá.
Další 3 fotografie v galerii
Jak to, že OSVČ navzdory předpokladům přibývá? / Depositphotos

Jak je to vůbec možné? Živnostníci nevymřeli, protože podstatou působení každého skutečně činorodého člověka je přizpůsobování se nastalým podmínkám, jakkoli nepříznivé jsou.

Živnostníky totiž zachraňuje nejen jejich vlastní důvtip, nápaditost a schopnost improvizace a adaptace, ale i daňový poplatník, zejména český a německý. Nevymřeli také proto, že si své přežití zaplatí, a to vyššími daněmi v budoucnu. V médiích se tomu říká "vládní pomoc ekonomice" a vládní politici samotní to tak samozřejmě rádi prezentují.

„Nicméně vláda prakticky žádné peníze nevydělává. Veškeré peníze, které má, si v posledku bere buď na dluh, tedy z budoucího zisku podnikatelů a firem, nebo ze současného zisku podnikatelů a firem. Zdaňuje samozřejmě i erární zaměstnance, ale více jim samozřejmě zase přihodí a to hlavně opět ze zisku podnikatelů a firem," připomíná ekonom Lukáš Kovanda.

V podobě takzvaných evropských fondů nás zase nefinancuje Brusel nebo Evropská unie, jak se opakuje v médiích, ale daňový poplatník zejména bohatších zemí EU v čele s daňovým poplatníkem německým, tedy v čele s německým živnostníkem a německými firmami. České živnostníky aktuálně zachraňuje i německá vládní pomoc ekonomice, tedy opět tamní daňový poplatník. Ta výrazně pomohla loni na podzim tuzemskému zahraničnímu obchodu k rekordnímu obratu a přebytku. Tím tedy pomohla celé naší ekonomice.

„Sečteno, podtrženo, český živnostník nevymřel, protože si své přežití ještě teprve zaplatí, až bude zase moci vydělávat, dále proto, že mu jej za cenu vyšších daní v budoucnu platí i zejména jeho německý kolega a konečně proto, že mu jej zaplatí, aniž o tom tuší, i budoucí generace, tedy nynější české děti i ti ještě nenarození. Říká se tomu solidarita. Stále více politiků, rovněž žijících, ba tyjících i ze zisku živnostníků, ji vzývá jako posvátnou krávu. Přitom zároveň neváhají o těch samých živnostnících, z jejichž zisku, a tedy práce, umu a nápaditosti tyjí, smýšlet a někdy i hovořit jako o parazitech," uzavírá Kovanda. Jsme v nejhorší fázi, ve které jsme během epidemie byli. Žádný stát by teď nerozvolnil, varuje epidemiolog.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu