Nad koronavirem jsme ztratili kontrolu. Máme velký problém, říká biochemik

Domácí 19. února 2021 | 09:06 — Ilona Cílková
Mutace koronaviru, kterou vědci poprvé odhalili loni v prosinci na jihu Anglie, se masivně šíří po České republice. Ačkoliv se o ní nejprve tvrdilo, že není nebezpečnější než původní vir, podle nového britského výzkumu to tak není. Podle odborníků je britská mutace nebezpečná víc, než se předpokládalo.
Další 3 fotografie v galerii
Existuje předpoklad, že britská mutace je nejen nakažlivější, ale i smrtelnější, než je původní virus covid-19 / Depositphotos

Jak uvedl server The New York Times, podle průzkumů má o 30-70 % vyšší smrtnost a riziko přenosu je asi o 30-50 % vyšší. Pokud se člověk nakazí britskou mutací, existuje o 40-60 % větší možnost, že bude muset být hospitalizován v nemocnici.  

Že je britská mutace infekčnější, je potvrzené. Může být i agresivnější a způsobit horší průběh choroby, ale na to ještě dost důkazů nemáme, tvrdí biochemik Jan Konvalinka. Epidemická situace ale může být do dvou nebo tří týdnů v celé zemi stejně závažná jako ve třech uzavřených okresech. Podle Konvalinky se nám situace vymkla kontrole.

„Máme zdravotnická zařízení na samé hraně, dokonce bych si troufl tvrdit, že už za hranou jejich kapacity. Máme více než 1200 lidí na JIP a lůžkách s intenzivní péčí. A zdá se, že plány na rozvolňování tvrdých opatření berou ministři vážně. Asi chtějí opravdu realizovat. Což se mi ani nechce věřit," uvedl prorektor Univerzity Karlovy pro Český rozhlas.

„My se tady chováme úplně opačně než všechny významné státy světa, které se snaží virovou nálož v populaci nejprve srazit, než vůbec začnou uvažovat o nějakém uvolňování. Máme jedny z nejhorších čísel na světě. Ať se podíváme na počet mrtvých, počet pozitivních či na obsazenost nemocnic. A v této situaci rozvolňovat. Mně to připadá, jako když jedete z kopce a špatně vám to brzdí. Stojíte na brzdách a ono se to pořád sune dolů a vy si řeknete: dobře, brzdit nemá cenu, nechám toho," přirovnává vědec.

To, že v Česku podle zprávy Světové zdravotnické organizace neklesá počet nových případů jako v jiných zemích, nelze podle něj přičítat tomu, že lidé nedodržují opatření „Lidé odpovídají na celkový způsob komunikace. Abych byl spravedlivý, není to jen ze strany vlády, ale i lidí, kteří rozhodují veřejné mínění a bohužel i části odborníků. Opatření jsou tedy jednak špatně komunikována a jednak se dramaticky mění. Možná, že tomu někdo rozumí, ale já se přiznám, že já ne. A obávám se, že velká část mých spoluobčanů také ne. A v této situaci, když nerozumíme logice, podle které vláda postupuje, je dodržovat opatření jaksi obtížný úkol," míní Konvalinka.

Dalším problémem je nepřipravenost Česka na očkování. Podle vědce nás britská mutace převálcuje ještě před vakcinací. Odhadem můžeme očekávat 30 až 50 tisíc mrtvých nad běžný průměr. 

„To číslo je chmurné, ale je to tak. Ale jenom bych rád připomněl, že podle dat statistického úřadu do konce loňského roku zemřelo 17 tisíc lidí nad dlouhodobý průměr, což je mimochodem největší nadúmrtí, největší vzrůst smrtnosti od 2. světové války. A každý týden je to dalších 1000 až 1200 lidí navíc. Teď už jsme na nějakých 23 tisících. Jinými slovy, 30 tisíc je, bohužel, realistický a poměrně optimistický odhad. Očkování bychom měli pětkrát zrychlit. „V nejlepších dnech máme 15 nebo 17 tisíc očkování denně. Ale jestli se chceme z této opravdu velmi vážné situace dostat co nejdříve, musíme očkovat 50, ale spíš 70 nebo 80 tisíc denně," je přesvědčen Konvalinka.

V březnu a zejména v dubnu bude přicházet velké množství vakcín a pak to bude opravdu obtížný logistický úkol. „Obávám se, že na to nejsme dobře připraveni. A každý týden zdržení znamená mrtvé lidi, každý den zdržení nás stojí více než 100 mrtvých. A to mě znervózňuje," uzavírá Konvalinka. Chtěl bych se mýlit, ale epidemie se v Česku rozjíždí do děsivých rozměrů, varuje biochemik Konvalinka.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu