Nejen britská a jihoafrická. V Česku se šíří jiná nebezpečná mutace, varují vědci

Domácí 16. února 2021 | 11:46 — Ilona Cílková
S trochou nadsázky by se dalo říct, že republiky Česko a Slovensko opět federalizovaly. A to ve společné mutaci viru SARS-CoV-2. Podle vědců převládá v nejvíce postižených okresech, je vysoce nakažlivá a stále se o ní ví velmi málo. Zda může být nebezpečnější než britská varianta B1117, zatím není jasné.
Další 3 fotografie v galerii
Československá mutace se šíří velmi rychle / Depositphotos

V Česku se od loňského září šíří varianta viru SARS-CoV-2 s mutacemi, které mohou způsobit vyšší odolnost proti protilátkám i rychlejší šíření. Zatímco slovenští vědci pro ni navrhují kód B.1.258 ∆, SZÚ mluví o tzv. české variantě s označením B.1.258.

Mutace B.1.258∆ je kromě Česka rozšířená i na Slovensku a mírně se šíří i v dalších evropských zemích, ale její původ není definitivně jasný. Její označení za českou je logický. Podobně byly neoficiálně pojmenovány i jiné varianty, tedy britská, jihoafrická a brazilská. V Česku je mutace B.1.258∆ dominantní. Varianta byla detekována v celých 40 % vzorků z Česka z loňského září, zatímco souběžně se objevila i v Dánsku, kde ale byla pouze v 11 % vzorků.

S výrokem o české mutaci přišel už před měsícem i polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. Virolog z varšavské Lékařské univerzity Tomasz Dzieciątkowski řekl, že o české variantě "víme, že je více nakažlivá, ale nezpůsobuje ani mírnější, ani těžší příznaky nemoci".

Podle biochemika Jana Trnky jsou si všechny mutace navzájem podobné, přestože vznikají nezávisle na sobě. Co o té československé zatím víme? „Existuje recenzovaná studie, která byla publikována před pár dny slovenskými virology, kteří tam identifikují československý kmen. Přestože byl zachycen na Slovensku, je ta prevalence asi větší v České republice, proto se mu tedy říká československý. Jde o mutaci, která nevznikla z britské, ale hodně se jí podobá. Jak mutace vznikají a jsou na ně podobné selekční tlaky, tak se všechny vzájemně podobají. Jsou tam určité změny proteinu, které jsou i v britské či jihoafrické mutaci, ale jedná se o samostatnou větev," uvedl Trnka pro CNN Prima News.

Podle Trnky se jedná o jednoduchou rovnici. U nás je obrovské množství infikovaných lidí. Čím více je viru a nakažených, tím více bude mutací. „My jsme v tomhle, jak se říká, jedni z nejlepších na světě."

O české mutaci, která je u nás již delší dobu hojně rozšířená, nikdo dost dobře neví, jaký má efekt. Podle vědců tato varianta sdílí stejnou deleci s britskou mutací a může tak způsobit problémy při zjišťování výskytu. 

O Česká republice se píše jako o semeništi mutací. Sousední Německo raději zavřelo hranice a Češi se tam už prakticky nedostanou. Přijet do země mohou jen lidi, kteří tam pracují, navíc jen ti zaměstnaní v kriticky důležitých oborech, jako je například zdravotnictví. Německo o tom rozhodlo právě kvůli vysokému výskytu koronaviru v Česku.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu