Ministryně Schillerová konečně sundala růžové brýle. Pozdě, ale přece

Domácí 16. února 2021 | 06:10 — Ilona Cílková
Vláda schválila novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, která zvyšuje deficit na 500 miliard korun, tedy nejvyšší v historii. Ministryně financí Alena Schillerová zřejmě konečně sundala růžové brýle. Jedná se totiž o krok, který není zcela překvapivý, pročež teprve půlbilionový schodek se blíží realitě.
Další 3 fotografie v galerii
Ministryně Schillerová navrhuje zvýšit schodek letošního státního rozpočtu na 500 miliard / Archiv A. Schillerové

Loňský návrh rozpočtu, resp. jeho schodku ve výši 320 miliard korun totiž nezahrnoval dvě zcela zásadní věci: druhou vlnu pandemie koronaviru a v na klonku roku schválený daňový balíček. „To jsou tak závažné věci, že by k přehodnocení hloubky schodku měly vést už mnohem dříve než až nyní," míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Návrh rozpočtu se schodkem 320 miliardy stavěl na poměrně optimistickém předpokladu letošního růstu českého ekonomiky čítajícím 3,9 procenta. Evropská komise ovšem aktuálně počítá jen s růstem 3,2 procenta, Česká bankovní asociace jen s růstem 2,6 procenta, kdežto Česká národní banka vyhlíží expanzi pouze 2,2 procenta. Letos ostatně přehodnotilo svoji prognózu i samotné ministerstvo financí, které místo růstu 3,9 procenta nyní předpokládá jen růst 3,1 procenta.

Slabší ekonomický vzestup se promítne do horšího plnění státního rozpočtu, a tím pádem do hlubšího deficitu. A to navzdory tomu, že propad ekonomiky v loňském roce zřejmě nebude tak hluboký, jak ministerstvo financí předpokládalo v době sestavování rozpočtu a plánování jeho letošního schodku. Počítalo totiž s poklesem ekonomiky v roce 2020 o 6,6 procenta, zatímco ta se podle předběžných údajů ČSÚ propadla o 5,6 procenta.

Navíc je třeba započítat dopad zmíněného daňového balíčku, zejména pak takzvaného zrušení superhrubé mzdy. Ve spojení s uvedeným horším než očekávaným letošním makroekonomickým vývojem vláda už koncem loňska měla realisticky navrhovat schodek nikoli 320, ale až 450 miliard korun. To, že nyní sumu zaokrouhluje na 500 miliard, odpovídá tomu, že udržuje podobnou taktiku jako loni. Vytváří si totiž polštář. Výsledný schodek nakonec zřejmě nebude půlbilionový, jde spíše jen o jeho nyní nejvyšší myslitelnou maximální horní mez. Letošní schodek by se měl pohybovat v pásmu od 420 do 450 miliard korun, což ovšem znamená, že bude vyšší než loni, a tedy nejvyšší v historii.

Státní dluh ČR tím pádem letos stoupne na nový rekord. Už za loňský rok poprvé v historii vykázal úroveň přesahující dva biliony korun, konkrétně 2049,7 miliardy korun. Během loňského roku tak státní dluh narostl o bezmála 410 miliard korun. Nárůst dluhu v loňském roce se tak příliš neliší od nárůstu dluhu v období od konce roku 2009 do konce roku 2019, kdy stoupl o 462 miliard. Státní dluh tak loni stoupl o tolik jako předtím za skoro deset let. Česká republika však i tak bude patřit i letos k nejméně zadluženým zemím EU, neboť státní, potažmo veřejné zadlužení kvůli dopadům šíření pandemie onemocnění covid-19 citelně narůstá napříč prakticky celou Evropou. Pandemie narušila světový obchod. Čechy čeká rok nepříjemných překvapení.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu