Záhadný virus. Wuchanská mise skončila, WHO náhle otočila

Domácí 14. února 2021 | 09:00 — Ilona Cílková
Virologové, biologové a další odborníci ze zhruba desítky zemí se vrátili z 11milionového čínského Wuchanu, kde pátrali po původu onemocnění covid-19. Mise skončila s rozporuplnými výsledky. Svět je teď jen o něco málo moudřejší.
Další 3 fotografie v galerii
Kde se tedy vzal nynější viník pandemie? / Depositphotos

Kde přesně se virus zrodil, zůstává záhadou. Peking, který se zejména na počátku pandemie stal terčem kritiky kvůli snaze zadržovat informace o prvních případech, se návštěvě mezinárodních odborníků dlouho tvrdě bránil. Mise podle vědců není o tom najít zemi, která je za to odpovědná. Jde o to pochopit, co se stalo, a na základě těchto dat se pokusit snížit riziko do budoucna. Některé země byly vůči prvotním závěrům vyšetřovacího týmu WHO od počátku skepitcké. Spojené státy je například odmítly brát vážně, protože se mise ve Wu-chanu neúčastnily.

Vše nasvědčuje tomu, že komisaři WHO se vrátili z Číny s prázdnýma rukama. Primární data tým WHO prozkoumat nemohl. Přístup k nim by přitom mohl umožnit vytvořit vlastní analýzu toho, kdy a jakým způsobem se virus začal v Číně šířit. Místo vyžádaných údajů čínští úředníci a zdravotníci předložili týmu vlastní rozsáhlé přehledy a analýzy dat týkající se těchto prvních zaznamenaných případů. Kde se tedy vzal nynější viník pandemie? Ve hře stále zůstávají čtyři možnosti.

Rozšířil se na tržišti? Tržiště Chua-nan bylo na počátku pandemie označováno jako místo, kde se lidé virem SARS-CoV-2 poprvé nakazili. Po objevení případů nákazy z dřívější doby ale vědci tuto teorii začali zpochybňovat. Jak na úterní tiskové konferenci poznamenal vysoký představitel čínské národní zdravotnické komise Liang Wan-nien, jedním z ohnisek infekce ve Wu-chanu se skutečně stalo tržiště, nákaza se ale podle něj vyskytovala i v jiných částech města. Zahraniční ani čínští odborníci ale stále nejsou schopni určit, jak se virus na tržiště dostal.

Původce nákazy? Nejpravděpodobnějšími nositeli zůstávají netopýři, ze kterých se koronavirus následně přenesl na člověka přes mezihostitele, například přes luskouny. Ani to však stále není jisté. Fakt, že se virem SARS-CoV-2 snadno nakazí také norci a kočky, naznačuje, že rezervoárem mohou být i další živočichové.

Únik z laboratoře? Tuto možnost označuje tým WHO za vysoce nepravděpodobnou. Jak začátkem týdne vysvětlil Peter Ben Embarek, který skupinu zahraničních vědců vedl, náhodné úniky virů z takovýchto laboratoří jsou velmi vzácné. Tým WHO se podle něj během návštěvy institutu přesvědčil, že by z tohoto zařízení jen těžko mohl nějaký virus nechtěně uniknout.

Tým vědců nevyloučil hypotézu Pekingu, že se nový koronavirus dostal do Číny ze zahraničí, například se zmraženými potravinami. Takovýto závěr přitom agentura AP označuje za překvapující, protože podle „zahraničních expertů je riziko přenosu viru na člověka prostřednictvím mražených potravinářských výrobků obecně nízké.

Vyšetřovací tým WHO tedy nedokázal zjistit původ nového koronaviru a vrátil se s prázdnýma rukama. Žádná teorie nebyla stoprocentně vyloučena ani potvrzena. Ředitel WHO Ghebreyesus na páteční tiskové konferenci pod palbou otázek uvedl věc na pravou míru. „Promluvil jsem si s některými členy vyšetřovacího týmu a chtěl bych potvrdit, že všechny hypotézy zůstávají otevřené a bude zapotřebí dalších analýz a studií,” uvedl. Boj s britskou mutací jsme prohráli. Hrozí nám ale mnohem větší nebezpečí, varují vědci.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu