Na kolik si přijdou lidé za desetidenní karanténu. Jedna skupina obyvatel si výrazně polepší

Domácí 10. února 2021 | 11:23 — Ilona Cílková
Vláda schválila mimořádný příspěvek ve výši až 370 Kč za den k náhradě příjmů zaměstnanců v karanténě či izolaci, tzv. "izolačku". Ke správnému chování během pandemie motivovat hlavně podprůměrné vydělávající zaměstnance.
Další 3 fotografie v galerii
Izolačka má motivovat lidi, aby odcházeli do karantény / Depositphotos

Izolačka má motivovat lidi, aby odcházeli do karantény a také nahlašovali své rizikové kontakty například v případě pozitivního testování. Zaměstnancům se v případě zavedení izolačky zvýší příspěvek za období desetidenní karantény v rozsahu od 208,50 Kč denně do 370 Kč denně. Nad úrovní zhruba 30 tisíc korun hrubé mzdy už izolačka dále nenarůstá, pročež k odchodu do karantény a hlášení rizikových kontaktů bude motivovat zvláště ve skupinách zaměstnanců s podprůměrným příjmem.

„To jsou, jak známo, zhruba dvě třetiny zaměstnanců, takže izolačka by měla skutečně vést ke určitému zlepšení situace stran nahlašování rizikových kontaktů a uchylování se do karantény," podotýká hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Zaměstnanec pobírající minimální mzdu, 15 200 korun, si v čistém přijde na 13 528 korun. S izolačkou by se dočkal navýšení příspěvku, jejž obdrží během karantény, o 2085 korun. Izolačka mu tedy zajistí navýšení, které představuje 15,4 procenta jeho běžného čistého měsíčního výdělku. Zaměstnanec, který pobírá mzdu 25 000 korun, by si díky izolačce v čistém polepšil o částku odpovídající 15,7 procenta jeho běžného čistého měsíčního výdělku. Zaměstnanec se mzdou 30 000 hrubého se díky izolačce dočká zlepšení, které odpovídá 15,1 procenta jeho běžného čistého měsíčního výdělku. Zaměstnanec pobírající nadprůměrnou mzdu 45 000 korun se však díky „izolačce“ dočká stále jen 3700 korun navíc, což představuje už jen 10,4 procenta jeho běžného čistého výdělku.

Je tedy evidentní, že zhruba od úrovně 30 tisíc korun platí, že čím lépe je zaměstnanec placený, tím méně bude na základě izolačky motivovaný k žádoucímu chování. Na druhou stranu je třeba říci, že náklady na tři měsíce trvající opatření izolačky činí pro veřejné rozpočty jen nejvýše 1,5 miliardy korun.

„To je únosná cena za to, že by zhruba dva třetiny zaměstnanců opravdu mohly být motivovány k epidemiologicky žádoucímu jednání, neboť ztráty ekonomiky z pandemie dosahují v době lockdownu nižších jednotek miliard korun denně. Na izolačku je třeba pohlížet tak, že z veřejných rozpočtů sice odplyne za tři měsíce až 1,5 miliardy korun, avšak tyto prostředky pomohou zajistit rychlejší návrat ekonomiky do relativně běžného stavu, tedy také rychlejší návrat do stavu, kdy již kvůli pandemii nebude ekonomika přicházet o miliardy denně jako nyní," míní Kovanda. Pandemie narušila světový obchod. Čechy čeká rok nepříjemných překvapení.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu