Vstříc katastrofě. Čtvrtá vlna nám dýchá na záda, varují experti

Domácí 21. ledna 2021 | 08:48 — Ilona Cílková
Stojíme vstříc daleko větší katastrofě než doposud. Čtvrtá vlna bude, díky nové dvakrát nakažlivější britské mutaci koronaviru, hodně jiná. Bude pravděpodobně horší než všechny dosavadní vlny v součtu dohromady, varují experti. Není to strašení, ale výzva k zodpovědné včasné přípravě.
Další 3 fotografie v galerii
Britská mutace viru se rychle šíří / Depositphotos

Podle odborníků nás během března nemime čtvrtá vlna epidemie, kterou zásadně ovlivní nová mutace viru, která je podle všeho cca 2x více nakažlivá. Dvakrát větší nakažlivost z ní dělá ještě násobně větší riziko. Opatření, která fungovala nebudou stačit. „Čtvrtá vlna nás, pokud neuděláme zásadní změny včas, poškodí více než všechny vlny dohromady, bude to skutečné peklo. Zdravotní i ekonomické," upozorňuje datový analytik Petr Ludwig. 

Aby země čtvrtou vlnu zvládla, je podle epidemiologa a vládního poradce Romana Prymuly nutné zůstat ještě dva až tři týdny v přísném lockdownu, tedy v pátém stupni s omezeným setkáváním. Denní přírůstek nakažených se musí dostat maximálně na 1000 denně, což je osmkrát až desetkrát méně než dnes.

Podle Prymuly se britská mutace šíří velmi rychle a je schopná během dvou až tří měsíců v podstatě nahradit původní virus. „Je logické, že pak nynější opatření nemusejí být dostatečná, protože reprodukční číslo může být až o 0,5 vyšší. Pokud jsme nyní na 0,8, nová mutace by jej reálně zvýšila na 1,3. Z toho plyne, že se opatření budou muset přitvrdit. Zda přijde čtvrtá vlna, logicky odvisí od toho, jakým způsobem je budeme realizovat. Je očekávatelné, že do doby, než se podaří zemi proočkovat, přijde zhoršení. Pokud se ale včas přijmou opatření, nemusela by to být taková katastrofa. Je na nás, jak je budeme dodržovat," uvedl Prymula pro CNN Prima News.

Podle bývalého ministra zdravotnictví masivní rozvolňování není na stole minimálně do začátku dubna. K zásadnímu uvolnění restrikcí by mohlo dojít o prázdninách. Podle Prymuly bychom měli být v září natolik proočkovaní, nebo by výrazná část populace mohla být imunizovaná tím, že už nemoc prodělala, že bychom mohli začít žít normálně.

Vlažně se Prymula staví k povinnému nošení respirátorů, tak to je v Rakousku či Německu. „Pokud bychom ale všem nařídili používání respirátorů, znamenalo by to poměrně obrovské nároky na jejich nákup. Jde o obrovskou změnu přístupu a je třeba zvážit, zda poskytne odpovídající benefit, "uvádí epidemiolog. Opatření budou zpřísňovat. Britská mutace znamená velké komplikace.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...