Varování epidemiologa. Čelíme velmi smutné statistice a čeká nás další hrozba

Domácí 14. ledna 2021 | 12:39 — Ilona Cílková
Česká republika je na prvém místě na světě v počtu případů Covid-19 v přepočtu na obyvatele a na prvním místě v počtu úmrtí na obyvatele za posledních 7 dní. To jsou velmi smutné statistiky.
Další 3 fotografie v galerii
Česká republika drží smutný rekord / Depositphotos

Podle imunologa Zdeňka Hela je smutné, že země s takovou úrovní zdravotního systému, jako je Česká republika, drží takto smutný rekord. 

„I kdybychom dnes přijali ta nejlepší opatření, celkový počet úmrtí bude bohužel nad 25 tisíc. Pokud se rozumně chovat nezačneme, číslo bude nad 30 tisíc. Více než 100 tisíc lidí bude mít dlouhodobé zdravotní problémy. Část zdravotníků bude trpět post-traumatickou stresovou poruchou. Léčba chronických onemocnění bude finančně náročná a bude představovat velký stres pro již tak poškozenou ekonomickou situaci země," píše Hel na sociální síti. 

Podle epidemiologa není bohužel současná koronavirová pandemie zdaleka tou největší zdravotní hrozbou, které lidstvo bude čelit. Hrozí mu i spousta dalších zvířecích koronavirů a stále nejhorším virem zůstává ptačí chřipka.

Podle Hela tady s námi koronavirus už zůstane. Je jen na nás, jak se s ním naučíme žít. „Některé virové infekce můžeme očkováním zlikvidovat, ale celosvětově se to podařilo pouze u pravých neštovic. Od roku 1970 nikdo nebyl přirozenou cestou infikován, jeden jediný případ byl v roce 1978. Přitom na tuto nemoc zemřelo jen ve 20. století přes 300 milionů lidí," uvedl Hel v pořadu Země v nouzi.

„Velice snadno by se nám to mohlo povést v případě dětské obrny a u spalniček. Že se nám to dosud nepovedlo, je vlastně ostuda. Máme velice dobré vakcíny, jde jen o to, že se nám nepodařilo proočkovat celou společnost," míní Hel.  

Podle něj velice pravděpodobně přijde SARS-CoV-3. „Já tady nechci nikoho strašit, ale to je prostě statistická pravděpodobnost. My víme, že v netopýrech a dalších zvířátkách jsou další desítky koronavirů, které mají schopnost přenést se do lidské populace. Když budeme mít teď místo čtyř koronavirů pět koronavirů, bude nám to zlepšovat imunitní odpověď proti novým hrozbám. Otázkou ale je, s tím jak jsme přemnožení, jak cestujeme, jaké máme kontakty a jak se nám s velkou pravděpodobností bude zvyšovat počet těchto patogenů, co s tím uděláme. Ale to je už otázka pro naše syny a vnuky dejme tomu za sto let," prognózuje uznávaný epidemiolog. Svět se ještě nestačil vzpamatovat a další pandemie číhá za rohem, varují vědci.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu