Jaký bude vývoj pandemie v Česku. Odpověď budeme znát za pár hodin

Domácí 12. ledna 2021 | 14:24 — Ilona Cílková
Za pondělí laboratoře v Česku odhalily 9294 případů koronaviru, což je zhruba o čtvrtinu méně než předchozí pondělí. Rizikový index PES se nezměnil a zůstává na 84 bodech ze sta. Podle odborníků má před sebou Česko klíčové dny pro boj se třetí vlnou koronaviru.
Další 3 fotografie v galerii
Česko má před sebou klíčové dny pro boj se třetí vlnou koronaviru / Depositphotos

Hodnotu indexu PES ministerstvo zdravotnictví od středy určuje podle pozměněné metodiky. Výpočet už nezohledňuje relativní pozitivitu testů na koronavirus, místo ní počítá s podílem hospitalizovaných nakažených.

Právě počty nakažených ani reprodukční číslo ale neklesají tak rychle, jak by měly. Země tak zřejmě směřuje ke 20 tisícům nakažených denně a 200 tisícům nakažených celkem už k 21. lednu. Nejsledovanějším údajem je počet hospitalizovaných. Ten se zatím drží na hranici 6500. Podle odborníků by ale koncem tohoto týdne mohl překročit hranici 12 tisíc.  

Některé nemocnice již řeší akutní nedostatek zdravotníků a nedostává se už ani volných lůžek. Někteří lékaři z první linie varují, že vrchol epidemie teprve přijde. Situace je podle nich momentálně horší než na podzim.

Největší problémy jsou v nemocnicích v Karlovarském kraji. Na hraniční hodnotě jsou ale i kapacity nemocnic pro pacienty s koronavirem v Plzeňském kraji. Volných akutních i standardních lůžek ubývá a vytížení lůžek a personálu je podle krajského koordinátora lůžkové péče Jana Beneše horší než při vrcholu podzimní vlny. „U nás je hraniční kapacita na to, abychom mohli brát velké množství lidí z okolních nemocnic," uvedl Beneš pro CNN Prima News.

Podle prezidenta České lékařské komory zdravotnictví pracuje v krizovém režimu už několik měsíců a nebyla žádná možnost oddechu. „To je asi nejzrádnější na celé epidemii. Když přijde povodeň, tak se podíváte z okna a vidíte velkou vodu, ale teď, když se podíváte, tak na první pohled nic nevidíte. Ta katastrofa se odehrává právě ve zdravotnických zařízeních skrytě," uvedl Kubek pro CNN Prima News. Podle Kubka jsou na tom všechny nemocnice v Česku špatně, ale některé jsou na tom doslova katastrofálně.

Kubek ocenil existenci centrálního dispečinku, který umožňuje předávání pacientů mezi regiony. „Kdyby to tak nebylo, tak by nám péče v některých regionech zkolabovala,“ dodal. 

Situace se nevyvíjí dobře ani v sousedním Německu. Kancléřka Angela Merkelová žádá další uzávěru země kvůli nakažlivější "anglické" mutaci koronaviru. Ta se objevila na sklonku loňského roku na jihu Anglie, ale v tuto chvíli je už téměř v celé zemi dominantní. Merkelová se obává explozivního nárůstu nakažených. Jedinou ochranou je podle jejích slov přísná uzávěra. „Potřebujeme dalších 8 až 10 týdnů lockdownu," prohlásila kancléřka. Přísná uzávěra země by mohla být prodloužena o dalších 10 týdnů a skončila by tak krátce před Velikonocemi, píše deník Bild. Normální život v nedohlednu. Čekají nás velmi těžké měsíce, upozorňují experti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu