Nastalo to, čeho se lékaři nejvíce báli. Ministr Blatný má ovšem jiný názor

Domácí 10. ledna 2021 | 09:59 — Ilona Cílková
Za sobotu v České republice přibylo 8406 nakažených koronavirem. Počet hospitalizovaných se oproti minulým dnům o něco snížil, přesto jsou nemocnice, které jsou na hraně kapacity.
Další 3 fotografie v galerii
V některých nemocnicích dochází lůžka na intenzivní péči / Depositphotos

„V nemocnicích je nyní nad 7 000 pacientů a všude vidíme obrovský nárůst. Je zcela evidentní, že se kapacita lůžek blíží svému limitu, možnosti navýšení jsou velmi omezené. Důvodem je nedostatek personálu. Vedla se diskuse o možnosti otevření polní nemocnice. Zatím se tak neděje. Potřebovali bychom pro ni totiž zajistit personál," řekl na páteční tiskové konferenci ministerstva zdravotnictví koordinátor intenzivní péče v České republice Vladimír Černý.

Jeho slova potvrzuje situace v chebské nemocnice, která je podle tamního primáře interny nucena selektovat pacienty, protože její kapacita už je zcela vyčerpaná. Zaměstnanci padají únavou a pomoc je v nedohlednu. „Je načase, aby vláda konala a případně vysvětlila občanům Karlovarského kraje, že se zde bude umírat," varuje primář Stanislav Adamec.

Podle primáře je situace v chebské nemocnici zoufalá a aktuálně nemají jediné volné intenzivní lůžko a lékaři jsou nuceni již selektovat pacienty, které na intenzivní péči dají a které nechají na standardním oddělení prakticky umírat na těžký covidový zápal plic. „Jsme v tuto chvíli ve vakuu, nikdo nám není schopen říci, jak dál. Jistě se nabízí řešení nechávat pacienty nad 85 let již v domácí péči a nevozit je do obsazené nemocnice, ale tato rozhodnutí musí přijít shora," popsal zoufalou situaci lékař. 

Jiný názor zastává ministr zdravotnictví Jan Blatný. Česká republika o pomoc žádat nebude, neboť podle něj pomoc ze zahraničí české nemocnice nepotřebují. „S panem hejtmanem jsem mluvil v pátek. Převoz pacientů mezi regiony ČR probíhá pomocí Národního dispečinku lůžkové péče a například v pátek byli převezeni dva pacienti z Karlovarského kraje do jiných krajů. Není třeba zahraniční pomoci a pan hejtman to ví," uvedl Blatný pro CNN Prima News. Podle Jana Blatného stačí, když se pacienti převezou v rámci České republiky. Česko má další smutný rekord. Situace je mimořádně vážná, varuje lékař.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu