Normální život v nedohlednu. Čekají nás velmi těžké měsíce, upozorňují experti

Domácí 09. ledna 2021 | 09:31 — Ilona Cílková
V pátek v Česku pčibylo celkem 13 029 nakažených a hodnota indexu PES stoupla v sobotu na 87 bodů. Česko dosáhlo celosvětově v počtu nakažených na milion obyvatel pomyslné první místo na světě a v počtu obětí koronaviru místo čtvrté. A ty nejhorší dny máme teprve před sebou.
Další 3 fotografie v galerii
Zátěž nemocnic je velmi vysoká / Depositphotos

Ministr zdravotnictví Jan Blatný a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek představili v pátek výhled počtu nakažených a šíření pandemie koronaviru do konce ledna. Podle dřívějších informací se Česko může dostat i na 30 tisíc nakažených denně na konci ledna. Dušek se v pátek dokonce bál tato čísla komentovat s tím, že se snad tato předpověď nenaplní. Očekává ale až 12 tisíc hospitalizovaných.

„Možnosti navýšení počtu personálu jsou vyčerpané. Počet nemocných seniorů je závažný. Zátěž nemocnic je nesmírná. Uvolňování nečekejte," prohlásil na páteční tiskové konferenci ministr Blatný.

Nejpřísnější opatření proti šíření covidu-19 zatím platí do 22. ledna, ale ani tento termín zřejmě nebude konečný. Podle epidemiologa Romana Prymuly by měla přísná opatření zůstat až do doby, kdy budou přibývat jen stovky nebo tisíc nových případů denně. Dál zpřísňovat podle něj už moc není prostor, spíše je třeba se zaměřit na dodržování těch stávajících. Ke zvážení je podle Prymuly možná regulace vzdálenosti od domova, kam lidé mohou vycházet. „Má význam pro to, aby nevznikaly na horách různé excesy," uvedl pro Český rozhlas.

Čím déle ale opatření trvají, tím méně je podle Prymuly lidé dodržují. Ta současná byla zavedena 27. prosince. Moc velký prosto pro zpřísňování opatření ale Prymula nevidí. Spíše je to o tom, aby opatření byla dodržována. Těžko si podle něj můžeme představit úplný lockdown včetně zastavení průmyslu.

Na stole je diskuse o proočkování co největší části české populace jen jednou dávkou, jak se děje v Británii. „Tady můžeme diskutovat, jestli by ochrana, která je mezi 50 až 70 procenty, byla výhodnější než mít polovinu země proočkovanou na protekci 90 procent a druhou půlku vůbec ne," uvedl. „Zatím o tom diskutujeme odborně, ale není vyloučeno že se touto cestou budeme snažit jít, zatím tak jde jen Británie," říká epidemiolog a zdůrazňuje nezbytnost otevření nových očkovacích center, aby vakcinace mohla být skutečně plošná. „Pokud se budeme pohybovat na úrovni 150 až 500 očkovaných denně ve velkých nemocnicích, tak nemůžeme naočkovat desetitisíce osob."

Očkování se u nás rozjíždí velmi pomalu a bude záležet na tom, jak rychle se sem budou vakcíny dovážet a jak rychle se to podaří zorganizovat. Návrat do normálu podle expertů přijde, až bude 70 až 80 procent populace proočkováno. To podle všeho jen tak nehrozí. Omyl ministra zdravotnictví. Experti se nemohou shodnout ohledně očkování proti koronaviru.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu