Omyl ministra zdravotnictví. Experti se nemohou shodnout ohledně očkování proti koronaviru

Domácí 07. ledna 2021 | 09:23 — Ilona Cílková
O tom, zda vakcína proti koronaviru očkovaného stoprocentně ochrání, se intenzivně debatuje. Většina odborníků se domnívá, že chrání proti vážným a středně vážným průběhům nemoci, lidé však mohou koronavirus nadále bezpříznakově prodělat i šířit.
Další 3 fotografie v galerii
Podle Jana Blatného lidé, kteří se nechají naočkovat, nemohou onemocnět nemocí COVID-19 / Depositphotos

Tento názor zastává i bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Ukazuje se, že vakcíny, které budeme používat, nemusí chránit proti vylučování viru beze zbytku. Člověk by měl být chráněn proti hospitalizaci, proti úmrtí, proti těžkým a středním formám, nebude ale zřejmě dokonale chráněn proti bezpříznakovým formám," uvedl Prymula.

Jiného názoru je současný ministr zdravotnictví Jana Blatný. Podle něj lidé, kteří se nechají naočkovat, nemohou "chytit" nemoc COVID-19, a tudíž nejsou ani infekční. „Ve chvíli, kdy jste naočkována, tak nemoc nedostanete ve statistické pravděpodobnosti, která odpovídá efektivitě vakcíny. Takže když jste naočkovaní, nedostanete chorobu, a tudíž nemůžete nakazit nikoho jiného. Když jste naočkovaní, tak se nemůžete stát infekčním, protože tu nemoc nedostanete," prohlásil ministr na úterní tiskové konferenci.

Názor Blatného je však v rozporu s tvrzením jiných odborníků. Mezi ně se řadí například Světová zdravotnická organizace a někteří zahraniční experti. WHO již před časem varovala, že očkování nezabrání šíření viru. Ačkoliv podle německé agentury DPA existují vědecké důkazy, že vakcína pomáhá proti rozvoji plicní choroby COVID-19, není jasné, zda obecně zabrání infekci novým koronavirem, který onemocnění způsobuje, uvedli experti WHO.

To by mohlo znamenat, že vakcína nemusí zabránit šíření viru, ale pouze vypuknutí nemoci COVID-19 u očkovaných jedinců. Ti by proto podle WHO měli nadále udržovat sociální distanc, nosit roušky a mýt si často ruce. Podle expertky na vakcíny Světové zdravotnické organizace Kate O'Brienové je třeba provést více vědeckých výzkumů na vakcíny proti covidu.

Podle Česká vakcinologické společnosti platí pro očkované osoby prozatím stejná přijatá protiepidemická opatření jako pro osoby neočkované. Do získání údajů o účinnosti vakcinace v prevenci asymptomatické infekce a v prevenci přenosu infekce nejsou očkované osoby zbaveny povinnosti karantény po kontaktu s covid-19 pozitivní osobou. Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu