Pandemie se nekontrolovatelně rozjela. Třetí vlna bude závažnější než ta podzimní, varuje lékař

Domácí 31. prosince 2020 | 10:13 — Ilona Cílková
Laboratoře odhalily ve středu v Česku 16 939 případů koronaviru. Druhý den po sobě tak bylo překonáno dosavadní denní maximum. Pozitivních bylo téměř 52 procent testů, což je rovněž rekordní podíl. Podle expertů čísla stále neodrážejí Vánoce.
Další 4 fotografie v galerii
Ve středu bylo 52 procent testů pozitivních / Depositphotos

Na nápor hospitalizacích se chystají nemocnice. Podle středečního mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví nesmí od čtvrtka 31. prosince přijímat pacienty na plánovanou odložitelnou péči. Musí také navyšovat kapacity pro pacienty s covidem-19. Poskytovatelé následné a dlouhodobé péče mají podle opatření uvolňovat lůžka, aby bylo možné pacienty z akutních lůžek předkládat na oddělení následné péče. Ministr zdravotnictví Jan Blatný uvedl, že růst počtu hospitalizovaných považuje za závažnější problém než růst počtu nakažených.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka je situace v nemocnicích kritická a bude ještě hůř. „Obávám se, že třetí vlna, která se rozjíždí, bude ještě závažnější než ta podzimní, a mrtvé budeme zase počítat na tisíce," obává se Kubek. Vláda podle něj nedala na doporučení odborníků, nechala epidemii rozjíždět a přihlížela tomu. Opatření, která  byla přijata až 27. prosince, což bylo podle Kubka pozdě. 

Podle Kubka vláda cynicky spoléhala na to, že to zdravotnictví další vlnu opět zvládne. Začátkem ledna budou počty opět jen narůstat a do 10. ledna může být v nemocnicích až osm tisíc nakažených. „Zdravotníci už toho mají plné zuby a vláda cynicky spoléhala na to, že zdravotnictví to zase zvládne. Ten hazard je z mého pohledu neomluvitelný," uvedl Kubek pro CNN Prima NEWS. „Obávám se, že třetí vlna, která se rozjíždí, bude ještě závažnější než ta podzimní, a mrtvé budeme zase počítat na tisíce," míní Kubek a dodává, že aktuální situace je mnohem závažnější než na jaře, ale opatření jsou mnohem měkčí. 

S covidem-19 je ke dnešnímu dni hospitalizováno téměř 5900 lidí, zhruba o 200 více než ve středu. V těžkém stavu je 845 z nich. S nákazou dosud zemřelo 11 580 lidí, vyplývá z údajů ministerstva zdravotnictví.  Od březnového začátku epidemie se koronavirus v Česku potvrdil u 718 661 lidí. Více než 592 000 z nich se z nemoci vyléčilo. Aktuálně je v zemi 114 500 nakažených, to je nejvíce od začátku listopadu. Čeká nás velmi rizikové období. Na klidný rok 2021 můžeme zapomenout.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu