Jak srazit epidemii na kolena. Recept je až překvapivě jednoduchý

Domácí 24. listopadu 2020 | 07:37 — Ilona Cílková
Evropa se snaží vypořádat s druhou vlnou koronavirové pandemie, podle Světové zdravotnické organizace (WHO) už ale klepe na dveře vlna třetí. V některých zemích starého kontinentu prý může vypuknout už počátkem příštího roku.
Další 3 fotografie v galerii
Celý svět zoufale čeká na vakcínu / Depositphotos

Dramatické zhoršení vývoje pandemie koronaviru musí Evropa podle WHO řešit proto, že během léta zaspala a dostatečně se nepřipravila na podzimní nárůst případů nákazy. Lze se tedy třetí vlně vůbec vyhnout? Podle imunologa Václava Hořejšího by si lidé měli odpustit společné oslavy vánočních svátků a Silvestra.

„Třetí vlna závisí na tom, jak lidé budou dodržovat stávající protiepidemická opatření v následujících týdnech, budou mít tendenci se scházet o svátcích, slavit společně Silvestra a tak dále. Ale to bychom si měli odpustit. Vidím to padesát na padesát, může to skončit opravdu špatně a zase vylétnut do výšek, které jsme v Česku měli před měsícem, což by bylo opravdu velmi špatné. Zvlášť z pohledu, že dnes máme přes sedm tisíc mrtvých, a pokud bude každý týden tisíc přibývat, je to opravdu tragické a budeme nejhorší na světě," varoval imunolog Václav Hořejší v pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové televize CNN Prima NEWS. Lidé by se podle něj měli chovat zodpovědně.

Jestli vláda podle Hořejšího myslí vážně protiepidemický systém PES, tak podle něj budou další restrikce nevyhnutelné. „Pokud se situace bude po Vánocích zhoršovat, bude to automaticky znamenat, že se stupně budou zpřísňovat, to se nedá nic dělat," řekl imunolog.

K tomu, aby byli lidé stále obezřetní a ve střehu, vybízí i evoluční biolog a vědec Jaroslav Flegr. Ten je podle svých slov rád, že se nevyplnil jeho nejčernější scénář a přisuzuje to chování lidí, kteří konečně začali dodržovat nařízená opatření. A zároveň nabízí řešení, které by pomohlo jak ekonomice, tak i k vymýcení viru. Jednoduché a finančně méně náročné.

„Chceme s přáteli zkusit cílené semiplošné testování ve spolupráci s kulturní obcí. Byli bychom rádi, aby se znovu rozjely naveliko kulturní akce, ale aby se lidé, kteří na ně zamíří, nechali ten den testovat našimi spolehlivými PCR testy vzorků z ústní dutiny," řekl populární biolog v rozhovoru pro Blesk.

„Čím více by bylo hromadných akcí, tím více by bylo protestovaných aktivně žijících lidí, kteří jsou často bez příznaků a hrají tak hlavní roli při šíření epidemie. Pozitivně testovaným by organizátoři akce vrátili veškeré vstupné a poslali je do karantény. Takto bychom mohli bezbolestně srazit epidemii na kolena. A zároveň by se mohl rychle obnovit kulturní a společenský život," přidává s tím, že by se cena těchto testů české výroby dala stlačit pod dvě stě korun. Mrtvých je příliš mnoho. Druhou vlnu jsme nezvládli, říká lékař a zmínil další hrozbu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu