Největší obchodní dohoda je na světě. Pro Česko to není dobrá zpráva

Domácí 16. listopadu 2020 | 07:46 — Ilona Cílková
Skupina 15 zemí z asijsko-pacifického regionu podepsala největší dohodu o volném obchodu na světě. Dohoda označovaná jako RCEP a pokrývá více než dvě miliardy lidí a zhruba třetinu světové ekonomiky.
Další 2 fotografie v galerii
Země z asijsko-pacifického regionu podepsaly největší obchodní dohodu světa / Pixabay Gerd Altmann

Dohoda RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) dále zintenzivní přesun těžiště globálního ekonomického dění do Asie. Z hlediska euroatlantického ekonomického prostoru tak představuje další zásadní výzvu. Dokládá rostoucí ekonomickou emancipaci Asie a de facto utváří zónu volného obchodu mezi dvěma největšími asijskými ekonomikami, Čínou a Japonskem. Dohoda RCEP má potenciál postupně zintenzivnit obchodní toky mezi signatářskými ekonomikami, a to na úkor Spojených států nebo Evropské unie. Z tohoto ohledu tedy její nynější podpis není pro Českou republiku dobrou zprávou. Jakkoli z hlediska rozvoje celosvětového hospodářství to příznivá zpráva je, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Asijsko-pacifická ekonomická oblast dohodou RCEP posiluje svoji pozici ve světě. Tato oblast přitom již dlouho není jen jakýmsi subdodavatelem Západu nebo „dílnou světa“, ale v rostoucí míře také rivalem a konkurentem euroatlantické ekonomické oblasti.

Dohoda RCEP činí tohoto konkurenta ekonomicky silnějším a také odolnějším vůči potenciálním nebo realizovaným ochranářským opatřením, například v podobě zavádění dodatečných cel, jak je v uplynulých letech uskutečňovaly zejména Spojené státy, za vlády administrativy prezidenta Trumpa. Vyjednávací síla Asie – v čele s Čínou – v globálních ekonomických otázkách se tedy zvyšuje.

Podle Kovandy z geopolitického hlediska je RCEP do určité míry úspěchem právě zejména Číny. Ta si totiž jejím prostřednictvím k sobě obchodně a ekonomicky váže nejen zmíněné Japonsko, ale i země jako Austrálie, Nový Zéland nebo Jižní Korea, které tedy všechny patří do geopolitické sféry, v níž ve větší či menší míře dominuje vliv Spojených států. Dohoda RCEP tedy do jisté míry dále nahlodává nejen ekonomický, ale zprostředkovaně také geopolitický vliv USA v celé asijsko-tichomořské oblasti, což opět nemůže být dobrou zprávu ani pro EU a ČR, jakožto vojenské spojence Spojených států, uzavírá ve svém komentáři Kovanda. Češi se bojí budoucnosti. Odrazilo se to v jejich chování.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu