Experti se nemohou shodnout, jak vážná je situace s koronavirem

Domácí 20. září 2020 | 16:30 — Ilona Cílková
Jedni volají po zpřísnění pravidel, jiní zase upozorňují na to, že vážných případů není v České republice moc. Jak moc vážný je současný vývoj koronavirové krize, když se ani odborníci nemohou shodnout?
Další 3 fotografie v galerii
Jak je situace vážná, se neshodnou ani odborníci / Depositphotos

Ředitel Fakultní nemocnice v Motole Miloslav Ludvík stále zdůrazňuje, že je důležité držet se reality a čísel. „V pátek večer jsem se zúčastnil videokonference všech ředitelů velkých nemocnic. Bylo nás tam asi šestnáct z celé ČR a probírali jsme naši připravenost na příští dny. V rámci debaty se také mluvilo o kapacitách volných lůžek. Skoro každý z nás hlásil počet pacientů s COVID-19. Bylo jich okolo 20 hospitalizovaných, počet těch ve vážném stavu se pohyboval okolo 5," uvedl Ludvík.

Šestnáct velkých nemocnic podle něj přitom disponuje tisíci lůžky a všechny jsou připraveny brát covidové pacienty. „Proč to píšu? Asi proto, že musí zaznívat také reálná čísla, a ne jenom katastrofické dojmy, kterých je všude okolo nás plno," uvedl Ludvík.

Mezi řediteli nemocnic je podle něj shoda, že české zdravotnictví je robustní, dobré a připravené. Podle něj se současná situace nesmí brát na lehkou váhu, ale lidé by se měli chovat rozumně. „Užívejme si dnešních krásných slunečných dnů, vitamín D je dobrým pomocníkem v boji proti viru, a hlavně věřme, že to zvládneme," vyzval Ludvík.

Odlišný názor na kapacitu nemocnic ale vyjádřil ředitel Bohumínské městské nemocnice a bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. „Nedokážu si představit, že nebudou narůstat čísla vážně nemocných a nenastane nápor na zdravotnictví," prohlásil v v televizi CNN Prima NEWS.

Podobný názor dlouhodobě zastává například i Petr Smejkal, hlavní epidemiolog IKEMu. Již v létě doporučoval, aby se nošení roušek ve vnitřních prostorách zachovalo.

Situace je kritická také podle parazitologa Jaroslava Flegra a jediné, co by teď pomohlo, je zavřít školy, zakázat jakékoliv hromadné akce včetně kulturních. Jaroslav Flegr je velký pesimista. Označil vzrůstající počet nakažených, přestože se nezvyšuje počet testů, za důvod k velkému pesimismu. Plošná opatření podle něj měla být zavedena už 1. září, nyní jsou namístě drastičtější nařízení.

Pokud se podle Flegra nezačne provádět více testů, bude se logicky zvyšovat počet nových případů pomaleji, ale jen zdánlivě. „Ve skutečnosti bude počet nakažených růst ještě rychleji. Teď se každý týden zdvojnásobí počet nakažených. Když se podíváte na veřejná data, uvidíte, že před 14 dny tu bylo 680 nových případů denně, pak 1300 a týden nato už 3000. Takhle to musí růst, to je matematický zákon, to jinak nejde," míní. Pokles na nižší čísla tak podle Flegra dobrou zprávou není. „Tím, že se udělal strop, že vybouchlo testování, diagnostika a trasování, nic nezměníme. Jenom si tím přibližujeme katastrofu," myslí si Flegr. Jsem nervózní. Virus se nechová standartně, říká Prymula.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu