Čeká nás mimořádně těžký podzim. Bude to velký malér, říká český vědec

Domácí 04. září 2020 | 12:29 — Ilona Cílková
Denní počty nakažených vyskočí brzy nad tisíc a pak poroste i nad 2 tisíce, tvrdí přední český biolog a parazitolog profesor Jaroslav Flégr. A v těžkém stavu bude víc lidí. Nošení roušek je nevyhnutelné, ale budou nutná i další opatření.
Další 3 fotografie v galerii
Počty nakažených budou podle vědce na podzim rapidně stoupat / Pixabay Geralt

Nad tisíc nakažených denně se dostaneme velmi rychle. Pokud budeme epidemii ignorovat, tak nás zatraceně potrestá. Musíme být chytřejší než virus, míní evoluční biolog Jaroslav Flegr. Nemoc má nyní mírný průběh, protože bylo málo nakažených a virům se vyplatilo být na hostitele hodný. Na podzim začne pravděpodobně smrtnost zase stoupat. Šancí je podle Flégra vakcína.

„Jestli nepřijde nic neočekávaného, tak se budou během září a října počty nově nakažených pohybovat nad 1000,” uvádí Jaroslav Flegr na svém profilu. „A budou postupně stoupat, tak jak bude s klesajícím množstvím slunečního záření klesat v našich tělech množství vitaminu D a vlivem snižující se relativní vlhkosti vzduchu v místnostech se bude zvyšovat efektivita přenosu viru kapénkami a aerosolem.” K tomu bude samozřejmě přispívat i skutečnost, že se na podzim budeme více zdržovat v uzavřených místnostech.

Podle Flegra budou počty nově nakažených stoupat pozvolně, ale stabilně. Brzy by tak mohlo být dosaženo i čísla dvou tisíc nových případů denně. V té době už ale české obyvatelstvo bude na koronavirus svým způsobem zvyklé a nebude ho to zase tolik vzrušovat. K„Odpírači roušek tak budou dál tvrdit, že je to celé humbuk a že žádná epidemie u nás vlastně není, a to i v okamžiku, když budou denně přibývat dva tisíce nakažených a nemocnice začnou nestíhat.” Upozorňuje tak na značnou nevoli, kterou způsobil návrat roušek od 1. září, který se potom musel částečně redukovat. Podle Flegra ale vláda nakonec zavede roušky opět všude, kde to bude možné.

Jsou tu ale i pozitivní zprávy. K zastavení šíření viru nebude zřejmě nutné proočkovat původně odhadovaných 60% populace, ale bude postačovat zhruba polovina, tedy něco kolem 30%.

Příroda nám dala 100 let klidu a teď se vracíme zpátky do normálu, říká Flégr. Tím normálem se myslí vyrovnávání se s pandemiemi, epidemiemi a podobnými úskalími. Máme štěstí, že covid-19 je tak trochu takový „chcípáček“. Mohlo to totiž být daleko horší. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká biochemik Konvalinka

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu