Virus stále neřekl poslední slovo. To nejhorší máme ještě před sebou

Domácí 03. září 2020 | 08:45 — Ilona Cílková
Počty nakažených v České republice rekordně rostou. V této chvíli rychleji než na počátku epidemie. Na vině může být i rozvolňování protiepidemických opatření z počátku července. A čím míň je opatření, tím snáze se virus v populaci šíří.
Další 4 fotografie v galerii
Situace se nelepší a na podzim můžeme očakávat další zhoršení / Pixabay Fernando Zhiminaicela

„Mám podezření, že lidé, kteří tu u nás mají boj s epidemií na starost, ta benevolentní uvolnění udělali tak trochu záměrně. Aby se ukázalo, jak moc se to rozjede a jak potřebná jsou ta omezující opatření,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy přední český imunolog Václav Hořejší. Podle něj během dvou až tří týdnů dojde k nárůstu vážných průběhů onemocnění, protože to se děje až se zpožděním po tom, co přibývají nakažení. Věří však, že se šíření viru podaří udržet na rozumné úrovni. A to díky přísnějším opatřením, která opět přijdou.

Podle Hořejšího se dá na podzim čekat zhoršení situace. „Samozřejmě že se situace zhorší a v důsledku toho do konce roku umře něco mezi 500 a tisícem lidí. A zároveň bude počet lidí s těžkým průběhem výrazně vyšší. Ke konci roku by pak mohla být k dispozici vakcína, což snad bude zásadním řešením,“ věří Hořejší.

Největším rizikem jsou podle Hořejšího otevřené restaurace a bary, tedy primárně vnitřní prostory. Imunolog by nechal otevřené jen zahrádky a vnitřní prostory by omezil třeba o polovinu. Mladí lidé jednak z jistého trucu a jednak i vedeni tím, že u nich průběh onemocnění bude ze statistického hlediska téměř jistě mírný, mají pak tendenci si užívat nejrůznější oslavy a večírky. A zapomínají, že se tím ovšem mohou stát šiřiteli do rizikových skupin. Hořejší by doporučoval dodržovat všechna opatření, která jsou povinná, ale i ta, která jsou prozatím jen doporučená. Zkrátka nevyhledávat větší společnosti, omezit oslavy a vyhýbat se rizikovým aktivitám. 

Opatření jsou nutná alespoň do doby, než bude vakcína. I když o výzkumu té české má Hořejší pochybnosti. „Na ten pohlížím velice skepticky. Je to obklopeno takovým tajnůstkářstvím, že ani není jasné, jak moc vážně to myslí. Udělat vakcínu z usmrceného viru je v podstatě to nejsnazší na celém procesu. Nejdražší a nejsložitější je třífázové testování toho, jak funguje. A v tomto směru jsme alespoň podle toho, co se o tom ví, extrémně pozadu, hodnotí situaci kolem vývoje Hořejší.

Že bude na podzim situace složitější přiznává i ředitel Světové zdravotnické organizace pro Evropu Hans Kluge. Zároveň radí, aby se obyvatelé Evropy naučili s covidem žít. Stanici BBC Kluge řekl, že Británie a další evropské země by mohly před začátkem zimy zažít výrazný nárůst přenosů nákazy. „Nezapomínejme, že přicházíme do období tři událostí. Jednou je opětovné otevření škol v akademickém roce, druhou období chřipek a třetí je pak běžný nárůst úmrtí starší populace během zimy. Takže bychom neměli být překvapeni, když v říjnu, ale zejména koncem listopadu uvidíme nárůst počtu hospitalizovaných. Není to důvod k panice, ale musíme si to uvědomovat a připravit se na to“ řekl Kluge. Virus už nezmizí. Je ale jisté, kdy skončí současná pandemie, říká biochemik Konvalinka.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu