Smrtící epidemie, nebo banální respirační choroba? Černý scénář na podzim nevylučuji, říká český vědec

Domácí 07. srpna 2020 | 09:05 — Ilona Cílková
Biochemik Jan Konvalinka přiznává, že se koronavirus chová nepředvídatelně a že vědci o něm zatím vědí málo. Nemám pro to data, ale mám pocit, že koronavirus ztrácí sílu a méně zabíjí, naznačuje ale vědec.
Další 4 fotografie v galerii
Nacházíme se na hranici mezi strašlivou smrtící epidemií a banální respirační chorobou / Pixabay

Nacházíme se na nepříjemné hranici mezi strašlivou smrtící epidemií a banální, málo nebezpečnou nakažlivou respirační chorobou, říká v souvislosti s koronavirem biochemik Jan Konvalinka. „Nevíme, co by se stalo, kdybychom planetu v únoru a březnu nezastavili úplně. Jestli by pacientů a obětí byly miliony, nebo jen o pár set tisíc víc. To je ten rozpor, se kterým si zatím nevíme rady. Na jednu stranu to vzbuzuje určitou hysterii a na druhou utěšování, že jde jen o určitý druh chřipky,“ říká pro Český rozhlas.

Konvalinka upozorňuje, že podobu pandemie ovlivňují sami lidé. „Někteří nemoc podceňují, mají tendenci nenosit roušky, chodit se třeba bavit do nočních podniků. Prezidenti některých zemí zase nedávají občanům správná doporučení a choroba se rozjíždí jako v Brazílii nebo ve Spojených státech. Na druhou stranu není vyloučeno, že přehnaně tvrdá opatření mohou vést k tomu, že lidé se bojí a zanedbají preventivní péči u jiných závažných chorob. To může vést k tomu, že úmrtnost bude větší, ale na něco jiného,“ připomíná.

Vysvětlení, proč se vir zdá být slabší, ale celkově neustupuje, podle biochemika neexistuje. „Dá se předpovědět, že virus bude postupně ztrácet patogenicitu, bude způsobovat méně závažnou chorobu, bude zabíjet méně lidí. Ale to muže platit na úrovni dekád. Podle mě i dalších vědců se to děje už teď, ale nemáme pro to žádná data,“ naznačuje.

To, že virus SARS-CoV-2 sám odejde, nelze očekávat. „Dlouhodobě se ale určitě stane, že se stane mnohem méně patogenním a bude z něj jen další lidský koronavirus způsobující rýmu a menší respirační choroby,“ míní Konvalinka. Na podzim se podle něj koronavirus dostane i do takzvaně naivních oblastí. „Tedy takových, kde jsme ho buď netestovali, nebo ještě neměl šanci se rozjet. Troufám si předpovědět, že bude stále přibývat nakažených. Ale můj pocit je, že ta infekce postupně odeznívá. Možná je to tím, že přirozená imunita populace je větší, než jsme si mysleli a než by odpovídalo z pouhého testování protilátek,“ vysvětluje biochemik.

Zároveň ale upozorňuje, že černý scénář španělské chřipky v tuto chvíli vyloučen není. „Ty mutace mohou nastat. Mutace, která je pravděpodobnější, tedy že virus bude méně patogenní, je bohužel jen jedna cesta. Druhá predikce, kterou nesdílím, ale nelze ji vyloučit, je, že se objeví mutace, která naopak povede k vážným komplikacím,“ přiznává Jan Konvalinka. Virus mutuje a poškozuje doživotně plíce pacientů, říká Roman Prymula.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu