Vakcína proti koronaviru. Kdo bude mít nárok a kdo za ni zaplatí

Domácí 02. srpna 2020 | 09:38 — Ilona Cílková
Očkovací látky vyvíjejí vědci dlouhá léta. V případě vakcíny na koronavirus je ovšem situace diametrálně odlišná. Poptávka ve světě je obrovská a očkovací látku potřebujeme velmi rychle. Jsou ale nějaká rizika spojená s novou vakcínou a kdo na ni bude mít nárok?
Další 3 fotografie v galerii
Rizika spojená s novou vakcínou jsou totiž nižší než rizika onemocnění covidem-19, říká Prymula / Česká televize

Vakcinaci podporuje i epidemiolog a vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. „Rizika spojená s novou vakcínou jsou totiž nižší než rizika onemocnění covidem-19,“ říká. Ze 160 vakcín se jich 20 dostalo do finále. Čtyři mají velkou šanci být zaregistrované v říjnu a pak může začít produkce. O ještě nevyrobené vakcíny je mezi zeměmi velký boj už nyní. Aby se dostalo i na malé státy, bude EU nakupovat centrálně. Česko bude chtít vakcínu pro třetinu všech obyvatel.

Představa Prymuly je taková, že by to mělo být pro rizikové skupiny. Počítá, že takových lidí by mělo být 3 až 3,5 milionů. Proto by se mělo Česko snažit odpovídající množství vakcín získat. Jestli to bude, ovšem slíbit nemůže. Lékaři tedy budou muset určit, kteří lidé jsou nejvíc ohrožení tím, že by měli těžký průběh nemoci covid-19. „Když to bude senior, který bude zároveň diabetikem a bude trpět obezitou, tak ti jednoznačně budou v první linii těch, kteří musí být očkovaní," předpokládá Prymula.

Pokud se podaří tyto naočkovat, tak by měli přijít na řadu zdravotníci. „Tam to riziko z hlediska četnosti kontaktu je poměrně vysoké,“ doplňuje. Otázkou také je, jestli budou vakcínu lidem hradit zdravotní pojišťovny, nebo jestli by je lidé měli platit z vlastních kapes. Podle Prymuly bude vakcína hrazená naprosto dominantně státem, pokud tam vůbec bude nějaká spoluúčast. Samotná cena vakcíny totiž může být pro mnohé dost vysoká. I když kolik přesně by měla stát, se ještě vůbec neví. „Ti výrobci sami ještě cenu úplně nezveřejnili,“ říká Prymula.

„Někteří ji přirovnávali k ceně kompletního schématu třeba očkování proti pneumokokům konjugovanou dávkou v nějakém schématu třídávkovém, což na tom americkém kontinentu by mohlo znamenat cenu nějakých 400 dolarů," předpokládá Prymula. Podle aktuálního kurzu by to tedy bylo v přepočtu bezmála 9 tisíc českých korun. 

Zhruba čtyři vakcíny jsou nyní ve finální fázi, ty by podle Prymuly měly být registrované koncem října. „Už probleskly informace o zahajování výroby,“ říká Prymula. Jde o firmu Novavax, která ve svém americkém závodu už výrobu odstartovala. Právě americká firma nedávno koupila závod na výrobu vakcín u Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy. Na základě toho se doufalo, že Češi by mohli mít vakcínu k dispozici dříve než za rok. Pak se ukázalo, že v Česku se vakcína zřejmě kompletovat nebude. Jednotlivé dávky se budou zřejmě plnit v Německu, kde bude k české části vakcíny přidávána posilující látka vyráběná ve Švédsku. 

Jedna vakcína už je dokonce i registrovaná. Tu ale prakticky nelze brát v potaz. „Je jenom pro čínskou armádu. Protože nemáme vůbec žádné výsledky, tak bych to nebral jako bernou minci. Ta vakcína určitě nebude celosvětově v dohledné době registrována,“ předpokládá. Údajně slibnou očkovací látku proti koronaviru už testuje i ruské výzkumné středisko při ministerstvu zdravotnictví. Virus mutuje a poškozuje doživotně plíce pacientů

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu