Když nefunguje chytrá karanténa, bude fungovat vychytralá statistika

Domácí 27. července 2020 | 10:17 — Ilona Cílková
V České republice den ze dne spadlo aktuálně nakažených koronavirem o 1800 případů. Stačilo málo. Zpětný audit na ministerstvu zdravotnictví. A celý svět se od nás zase může učit.
Další 3 fotografie v galerii
O tom, že číslo nakažených se sníží, mluvil minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch / Facebook/AV

„Je to čistě úpravou záznamu. Provedli jsme zpětný audit dat, který na hodnocení epidemie nic nemění,“ řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.  „Přistoupili jsme k auditu, který běžel zhruba týden. Víkend se využil k tomu, aby hygienici provedli úpravu databáze,“ dodal. Na věrohodnost statistik podle něj výsledky kontroly nemohou mít vliv, protože počty nově diagnostikovaných, zemřelých i hospitalizovaných se sledují v reálném čase, když se vloží do databáze. Podle Duška je statistika uzdravených jediná, která vyžaduje kontrolu. 

O tom, že číslo nakažených se sníží, mluvil minulý týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který ve středu oznámil, že nechá počty aktuálně nemocných prověřit. „Pět tisíc případů je třeba brát s rezervou. Zadal jsem audit těch dat, která jsou prezentována, protože máme podezření, že jsou v celkových datech necháváni i vyléčení pacienti, kteří nejsou vyřazeni,“ řekl Vojtěch před několika dni.

Aktuálně nakažených je 3 479, tedy o 1 775 méně než ráno. Naopak počet vyléčených vzrostl z 9 590 na 11 423. Výrazně se také zvedl údaj o počtu vyléčených, a to z 9 590 na 11 423. Vyplývá to z údajů, které ministerstvo v neděli v podvečer zveřejnilo na svém webu. 

Podle ředitele UZIS Ladislava Duška byly některé hygienické stanice v krajích v poslední době vytíženy eliminací epidemie v lokálních ohniscích nákazy a aktualizace údajů o počtech vyléčených pro ně nebyla prioritou. „Není to žádný skok, který by měnil podstatu hodnocení celé epidemie,“ dodal. Zpoždění v záznamech zjištěné nynějším auditem bylo dvoutýdenní až třítýdenní. „Databáze nám nikam neujela dramaticky,“ řekl Dušek v České televizi. Černý scénář pro podzimní Česko.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu