Zdražování nabírá na obrátkách. A bude ještě hůř

Domácí 25. července 2020 | 08:44 — Ilona Cílková
Za jídlo v restauracích zaplatí Češi výrazně více než před koronavirovou pandemií. Zatímco ceny obědů rostou, do restaurací se ještě nevrátili všichni zákazníci z doby před nuceným uzavřením podniků.
Další 3 fotografie v galerii
Obědy v restauracích zdražují / Pexels

Průměrná útrata za oběd v restauraci byla v červnu 134 korun a 40 haléřů. To je o 4,50 více než v únoru, a dokonce o deset procent více než loni v červnu. Ukázal to tradiční Ticket Restaurant Card Index, jenž se sestavuje z plateb více než 200 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred.

Zatímco ceny obědů rostou, do restaurací se ještě nevrátili všichni zákazníci z doby před nuceným uzavřením podniků kvůli koronavirové pandemii. V červnu se jich přišlo naobědvat bezmála o 18 procent méně než před rokem.

Vůbec nevíce zaplatí lidé za obědy v Praze. Průměrná útrata zde poprvé v červnu převýšila 150 korun. Za méně než 130 korun pak lidé obědvají již jen v šesti tuzemských krajských městech. Ještě před rokem to přitom bylo v celé zemi s výjimkou hlavního města.

Guláš, svíčková a další pokrmy jsou v restauracím dražší především kvůli vyšším cenám vstupních surovin. Podle Českého statistického úřadu spotřebitelské ceny v červnu zrychlily růst na 3,3 procenta z květnových 2,9 procenta. A podílely se na tom rovněž potraviny.

Například ovoce bylo dražší o zhruba 27 procent oproti stavu před rokem. O téměř 16 % zdražil cukr a téměř 13procentní zdražení statistici zaznamenali u mouky. O více než desetinu podražilo meziročně také vepřové a uzeniny.

Mezi největší cenové skokany patří květák. Zatímco loni v červnu stál kilogram podle dat statistického úřadu necelých 37 korun, letos to bylo více než 58 korun. O dvacet korun zdražila rovněž brokolice, o 23 korun na průměrných 140,50 korun za kilogram se zvýšila cena jahod. Znatelně podražily rovněž citróny, o to o více než 27 korun na více než 75 korun.

Restaurace zvedly ceny také proto, aby dohnaly finanční ztrátu z doby, kdy musely mít kvůli koronaviru zavřeno. Posledním z důvodů růstu útrat pak je, že lidé sice zatím chodí do restaurací méně často, ale když už na oběd zajdou tak si více dopřávají a také dávají vyšší spropitné, aby restauratéry podpořili. Nejhůře na tom byly restaurace a další podniky v březnu, kdy se počet transakcí s obědovými kartami snížil na 17 procent a rovněž průměrná útrata padla o deset korun. Dubnová průměrná útrata se vyšplhala na 125,20 haléřů a propad trhu byl za celý měsíc zhruba 80 procent.

Postupně se situace zlepšovala, po otevření vnitřních prostor restaurací se vrátilo 66 procent hostů a stále jich přibývá. Přesto pohostinství podle odhadů Edenredu na krizi doposud doplácí částkou kolem 25 miliard korun. Pokles počtu návštěv v restauracích je ale důkazem, že krize pro restaurace neskončila hned po jejich otevření. Podle některých odhadů může skončit až třetina podniků.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu