Investory zachvátila panika z druhé vlny pandemie. Houfně nakupují zatím opomíjenou komoditu

Domácí 23. července 2020 | 18:59 — Ilona Cílková
Investoři se bojí druhé vlny pandemie. Horečně skupují už i stříbro, jehož cena je nejvyšší za mnoho let, zatímco zlato míří k absolutnímu historickému cenovému rekordu.
Další 2 fotografie v galerii
Investory zachvátila panika / Pixabay

Cena stříbra na světových trzích dnes vylétla na své takřka sedmileté maximum, troyská unce kovu se nyní prodává za 21,7 dolaru.

Investoři se bojí toho, že druhá vlna pandemie onemocnění covid-19 bude minimálně podobně tak závažná jako vlna první. Vlády a centrální banky tak budou muset ještě mnohem masivněji než doposud zachraňovat jednotlivé ekonomiky před kolapsem, za cenu obřích schodků a dluhu. Hrozí otřesy na finančních trzích a v bankovnictví, proti čemuž i stříbro představuje pojistku.

Rostoucí zadlužení americké ekonomiky, která se potýká se zvláště závažným rozšířením pandemie, ve spojení s extrémně expanzivní měnovou politikou tamní centrální banky a stlačováním úrokových sazeb oslabuje dolar, tudíž rovněž zatraktivňuje drahé kovy, vedle zlata také právě stříbro. V posledních několika dnech stříbro stahuje „náskok“ zlata, co se letošního korunového zhodnocení týče.

Ještě před týdnem totiž zlato za období od počátku letošního roku v českých korunách zhodnocovalo o necelých 23 procent, kdežto stříbro o přibližně 12 procent. Dnes už zlato i stříbro shodně v české měně zhodnocují za období od začátku roku o 23 procent. Obchod, se zlatem, na kterém Česká republika prodělala desítky miliard korun.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu